Američka voditeljica dobila otkaz jer je odbila da se vakciniše protiv koronavirusa

Voditeljica WLOX News-a dobila otkaz jer je odbila da se vakciniše protiv koronavirusa

Američka voditeljica dobila otkaz jer je odbila da se vakciniše protiv koronavirusa

Voditeljica je dobila otkaz nakon odluke vlasničke kompanije o tome da svi zaposlenici i posjetitilji moraju biti vakcinisani do 1. oktobra ove godine.

foto: screenshot Instagram/Meggan Gray

Voditeljica WLOX News-a Meggan Gray je 1. oktobra prekinula emisiju i putem Facebooka objasnila da je izgubila posao zbog toga što je odbila da se vakciniše protiv koronavirusa što je zahtijevala kompanija Gray Television u čijem vlasništvu se nalazi WLOX, prenosi Washington Post.

Gray je, kako se navodi, vodila jutarnji program na toj televiziji 14 godina, a dan ranije je na kraju emisije najavila da ne zna kakva je budućnost očekuje na toj televiziji zbog čega, u početku, nije bilo poznato da li voditeljica napušta televiziju ili dobija otkaz.

U svojoj objavi na Facebooku, Gray je, između ostalog objasnila da je kompanija u čijem vlasništvu se nalazi WLOX odlučila da svi uposlenici budu vakcinisani do 1. oktobra ove godine i da, prema tome, ona više ne ispunjava uslove da bude njihova zaposlenica budući da nije vakcinisana. Dodala je i da poštuje odluke onih koji žele da se vakcinišu, ali i da bi svi trebali imati pravo lično donositi odluke o svom zdravlju, kao i da prisilna odluka da se odluči između vakcinacije i sredstava za život pojedinca predstavlja opasan presedan.

Gray je napisala i da je prebolovala koronavirus, da je ovom odlukom sačuvala svoj integritet, kao i da kompanija nije prihvatila njen prijedlog da se u zamjenu za nevakcinisanje, testira na sedmičnom nivou.

Potpredsjednik i glavni pravni službenik Grey televizije Kevin P. Latek je za Washington Post rekao da kompanija ne komentariše o pojedinačnim pitanjima svojih uposlenika, te da se više od hiljadu uposlenika odlučilo vakcinisati nakon što je kompanija uvela nova pravila, ali da su zbog nepoštivanja pravila morali otpustiti “mali broj” svojih zaposlenika. Dodao je i da se otpušteni radnici mogu ponovo prijaviti za zaspolenje u kompaniji, ukoliko se odluče vakcinisati protiv koronavirusa.

Washington Post piše da su osim voditeljice jutarnjeg programa “Good Morning Mississippi” otpuštena još dva poznata TV lica Grey-a među kojima je Karl Bohnak koji je poručio da on ima vlasništvo nad svojim tijelom i reporterka Linda Simmons.

Kako piše Washington Post, u posljednjih nekoliko mjeseci sve više kompanija je obaveznu vakcinaciju postavilo kao uslov zaposlenja, kao i da su tokom ljeta kada je u porastu bilo širenje delta soja koronavirusa, to najavili poslodavci Disneya, Facebooka, Googlea i drugih kompanija.

Gray televizija sa skoro 150 produžnica širom Amerike je politiku o vakcinaciji, objavila 16. avgusta ove godine kojom je naloženo da svi zaposlenici i posjetitelji moraju biti vakcinisani do 1. oktobra ove godine.

Izvor: Washington Post

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.