Agencija za zaštitu ličnih podataka: Odmah ukloniti lične podatke pozitivnih na virus

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH: Odmah ukloniti lične podatke lica koja su pozitivna na koronavirus

Agencija za zaštitu ličnih podataka: Odmah ukloniti lične podatke pozitivnih na virus

Agencija donijela rješenje kojim se zabranjuje objavljivanje ličnih podataka osoba u samoizolaciji i pozitivnih na koronavirus.

Foto: Unsplash

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH donijela je danas rješenje kojim se zabranjuje nadležnim organima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući entitetske i kantonalne štabove civilne zaštite kao i druge koji djeluju u vanrednoj situaciji, da objavljuju lične podatke o licima koja su pozitivna na koronavirus kao i licima kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije. U rješenju se također nalaže nadležnim organima da odmah uklone i blokiraju lične podatke o licima koja su pozitivna na koronavirus kao i licima koja poštuju određene mjere izolacije i samoizolacije. Ovo je za Media.ba potvrdio danas direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, Petar Kovačević.

"Objava podataka o osobama koje krše mjere samoizolacije nije sporna, ali jeste kada je u pitanju objava podataka lica koja su pozitivna na koronavirus. Jučer smo apelovali ali svijest o zaštiti ličnih podataka je nedovoljna i … situacija izmiče kontroli",  rekao je Kovačević.

Nadležni organi već objavili lične podatke

Agencija je donijela rješenje nakon što je Kanton 10 objavio lične podatke lica kojima je izdata naredba o izolaciji i samoizolaciji, uključujući podatke o imenu, prezimenu, godini rođenja, gradu/mjestu, zemlji iz koje je došlo lice, datumu početka izolacije i broju telefona.

Pored toga i drugi nadležni organi, poput onih u Trebinju, Konjicu i Čeliću, na isti ili sličan način su objavili spiskove lica koja su pozitivna na koronavirus, kao i lica kojima je određena izolacija ili samoizolacija.  

Općina Konjic je također objavila danas spisak osoba koje su zaražene koronavirusom, koje su u samoizolaciji i koje su došle iz inostranstva. Spisak su prenijeli i pojedini mediji u BiH.

''Objavljivanje podataka o svim licima koja su pod mjerama može narušiti povjerenje u zdravstveni sistem. Da bi se pacijent obratio ljekaru i sa njim podijelio informacije, koje se tiču njegovog zdravstvenog stanja, potrebno je da bude uvjeren da će te informacije ljekar čuvati kao profesionalnu tajnu i da neće biti upotrijebljeni ni u jednu drugu svrhu osim u koju su prikupljeni, tj. za liječenje. Sama mogućnost da okolina u kojoj živi pacijent može doći do ovih informacija može lice odvratiti da se obrati stručnom licu'', stoji u današnjem rješenju. 

Navedeno je i da objavljivanje ličnih podataka o licima koja poštuju izdate naredbe o izolaciji i samoizolaciji može dovesti do stigmatizacije istih od šire društvene zajednice i u krajnjem slučaju do nasilja i ataka na život.

Kovačević je za Media.ba rekao da Agencija aktivno prati dešavanja sa koronavirusom i zaštitom ličnih podataka, te da se i u vanrednom periodu trebaju poštovati ljudska prava i prava na privatnost, i da nadležne institucije trebaju da rade svoj posao, a ne da na građane prenose obavezu da prijavljuju one koji se ne drže donesenih mjera.

Objavljivanje ličnih podataka nije opravdano

''Objavljivanje podataka osoba u karanteni i/ili zaraženih osoba bez njihove dozvole krši pravo na njihovu privatnost, te se njime ugrožava njihova sigurnost. 19. marta 2020, Evropski odbor za zaštitu podataka je usvojio Izjavu o obradi ličnih podataka u kontekstu izbijanja COVID-19, kojom ističe važnost usvajanja procedura koje će garantovati da se lični podaci ne otkrivaju neovlašćenim stranama. Obzirom da ne postoji dokaz o napravljenom testu javnog interesa, objavljivanje takvih podataka nije opravdano i može služiti samo javnom linču osoba koje se nalaze u zdravstvenom riziku’’, rekla je za Media.ba Ena Bavčić iz Civil Rights Defenders. 

Kaže da Zakon o zdravstvenoj zaštiti u članu 40 daje pravo građanima da budu obaviješteni o zaštiti svog zdravlja u slučaju epidemije i drugih većih nepogoda i nesreća, a član 27, stav 3 istog zakona kaže da su prilikom obrade ličnih podataka zdravstvene ustanove dužne “primjenjivati propis o zaštiti ličnih podataka.”

Iznimke se mogu napraviti “samo na osnovu pisanog ili drugog jasno i nedvosmisleno izrečenog pristanka pacijenta ili u slučajevima predviđenim propisima o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, kao i propisima o parničnom postupku.”

Podsjećamo, Federalna uprava za inspekcijske poslove jučer je objavila spisak osoba za koje je utvrđeno da krše naredbe o izolaciji.

U jučerašnjem saopštenju za javnost Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH je navela da nije protiv zakona objaviti minimum podataka o licima koja krše zakone, odnosno određene zabrane nadležnih organa.

"Radi se o evidentnom kršenju zakona i to onih kojima se štite i spašavaju životi ljudi. Samim tim javni interes je nadjačao pravo na zaštitu ličnih podataka a tome je aktivno doprinijelo i lice koje krši zakon."

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.