Mape za praćenje pandemije korona virusa

Mape i drugi alati za praćenje širenja koronavirusa (rdn)

Mape za praćenje pandemije korona virusa

Foto: HealthMap/Screenshot
 
Novinari i novinarke, ali i obični građani, sa zanimanjem i zebnjom prate razvoj i širenje pandemije korona virusa širom svijeta i u svojoj zemlji. Tehnološke kompanije redovno razvijaju nove alate i mape za bolju vizualizaciju i statističke prikaze broja oboljelih, no detaljnija ispitivanja pokazala su da su popularnost online mapa za COVID-19 prepoznali i hakeri, te se neke od njih koriste za širenje kompjuterskih virusa.
 
Ovo su neke od online mapa koje dolaze od pouzdanih izvora.
 
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na svom web sajtu ima ažurnu mapu koja prikazuje globalni broj i raširenost slučajeva korona virusa.
 
Foto: WHO/Screenshot
 
Za one koji preferiraju tzv. dark mode, popularan izbor su mapa američkog Johns Hopkins University, te HealthMap, koja podatke vuče iz nekoliko izvora i pritiskom na dugme "animate spread" prikazuje animaciju širenja virusa po danima, počevši od prvih slučajeva u Kini.
 
Foto: Johns Hopkins University/Screenshot
 
Foto: HealthMap/Screenshot
 
Sve većem broju univerziteta i kompanija koje pružaju informacije o širenju pandemije ove se sedmice priključio i Microsoft, koji je kreirao online dashboard pod nazivom COVID-19 Tracker, koji informacije povlači od oficijelnih izvora kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC). 
 
Foto: COVID-19 Tracker/Screenshot
 
Za praćenje informacija o slučajevima u Bosni i Hercegovini, tu je mapa koju je kreirao Atlant BH. Pored mape, na sajtu možete vidjeti i grafikon o rastu broja oboljelih od korona virusa u BiH.
 
Foto: Atlant BH/Screenshot
 
Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u saradnji sa GDi Sarajevo kreirali su web aplikaciju za praćenje prisutnosti korona virusa (Covid-19) u KS. Na mapi je moguće vidjeti broj oboljelih u cijeloj BiH, kao i broj osoba koje su u samoizolaciji u Kantonu Sarajevo.
 
Foto: Covid_javnost/Screenshot
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.