9. februar: Dan sigurnijeg interneta

9. februar: Dan sigurnijeg interneta

9. februar: Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta obilježava se 9. februara s ciljem podizanja svijesti o sigurnom i odgovornom korištenju interneta, kako za djecu, tako i za odrasle. Tim povodom, organizacije iz cijelog svijeta objavljuju resurse koji korisnike interneta podsjećaju i uče kako da online prostor učine sigurnijim za sve generacije.

Događaj je prvi put organizovan prije devet godina i od tada je narastao u globalni pokret koji svake godine na ovaj dan skreće pažnju na probleme poput cyber nasilja i govora mržnje na internetu, te sigurnog korištenja društvenih mreža i interneta uopšte. Posljednjih godina, kampanja od prvobitne ideje sigurnijeg interneta sve više uključuje pojam boljeg interneta. Organizacija Internet Matters ovim je povodom objavila grafike koje objašnjavaju kako sigurno postaviti kućnu internet mrežu i koje postavke izabrati na svim uređajima priključenim na mrežu da bi svi ukućani mogli što sigurnije koristiti internet, te kako zaštititi najmlađe članove porodice, koji su online putem mobilnih uređaja.

Organizacije u regionu ovaj dan obilježavaju organizacijom online seminara na temu internet sigurnosti, edukativnih radionica u školama i kviz igara za djecu i mlade putem kojih mogu naučiti osnove sigurnog korištenja interneta i osvojiti nagrade, a zainteresirani mogu podržati i ovim povodom organiziranu Thunderclap kampanju.