28. januar: Dan zaštite privatnosti podataka

29. januar: Dan zaštite privatnosti podataka

28. januar: Dan zaštite privatnosti podataka

Dan zaštite privatnosti podataka obilježava se 28. januara kad predstavnici organizacija civilnog društva iz cijelog svijeta upozoravaju korisnike interneta kako najbolje zaštititi lične podatke.

Foto: Pixabay

Dan zaštite privatnosti podataka ima za cilj skrenuti pažnju korisnika interneta i građana na pitanja prikupljanja, čuvanja i upotrebe njihovih ličnih i poslovnih podataka.

Tako web sajtovi poput Stay Safe Online nude informacije o potencijalnim opasnostima korištenja interneta, uputstvima za potrošače i roditelje, te smjernice za sigurnije korištenje društvenih mreža.

Prema nekim istraživanjima, više od 80% korisnika interneta koristi iste šifre za sve svoje online naloge, te stručnjaci upozoravaju da je ovo pravo vrijeme da se pristupi kreiranju i redovnoj promjeni sigurnih šifri za zaštitu ličnih podataka na webu.

Pitanja zaštite podataka i elektronskih komunikacija danas su dio svakodnevnice novinara i drugih medijskih radnika, te je ovaj dan dobar povod da se podsjetimo kako izvršiti enkripciju elektronske pošte, te koji alati za zaštitu privatnosti na internetu su nam na raspolaganju.