YouTube zvijezde traže očuvanje neutralnosti interneta

YouTube zvijezde traže očuvanje neutralnosti interneta

YouTube zvijezde traže očuvanje neutralnosti interneta

Kreatori sadržaja na YouTubeu vjeruju da bi bili ugroženi ukoliko bi se osporio koncept neutralnosti interneta.
 
Više od 100 YouTubera potpisalo je otvoreno pismo upućeno američkoj Federalnoj komisiji za komunikacije tražeći da se očuva zaštita neutralnosti interneta. 
 
Pismo su potpisali neki od najznačajnijih kreatora iz YouTube zajednice koji imaju i preko 150 miliona pratilaca na toj platformi, piše Verge.
 
"Kao na kreatore u industriji koja se brzo kreće, promjene postojećih pravila koja se odnose na neutralnost interneta imale bi ogroman utjecaj na našu oblast i ugrozile bi našu egzisteniciju", navodi se u pismu.
 
Pismo je naslovljeno na Ajita Paia, pod čijim je rukovodstvom Federalna komisija za komunikacije nastavila sa planovima za povlačenjem odluke o zaštiti otvorenog interneta, koja je donijeta dok je Barack Obama bio predsjednik. Prije dvije godine, pomenuta agencija usvojila je odredbe kojima je internet provajderima zabranjeno da usporavaju ili blokiraju internet saobraćaj određenim servisima, kreiranjem brzog protoka ili prioritetne veze koju naplaćuju.
 
Očuvanje neutralnosti interneta – principa jednakog tretmana internet saobraćaja, duže vremena je predmet rasprave, ne samo u SAD-u. Prošle godine, Regulatorno tijelo evropskih telekomunikacija objavilo je smjernice za realizovanje principa neutralnosti interneta u Evropskoj uniji. Aktivisti za slobodu interneta sa radošću su dočekali objavljivanje novih smjernica, navodeći da će njihovo provođenje osigurati da internet ostane otvorena platforma, a ne "cesta sa dvije brzine", koja bi bila u interesu bogatih kompanija koje mogu platiti za prioritetni internet saobraćaj.