Video klipovi za prepoznavanje lažnih vijesti i obrnutu pretragu slika

Savjeti kako ne upadati u zamke dezinformisanja

Video klipovi za prepoznavanje lažnih vijesti i obrnutu pretragu slika

Video klipovi se mogu koristiti u formalnom i neformalnom obrazovanju.

foto: Pixabay
 
Da bi građanima pomogli prepoznati lažne vijesti u online svijetu i da spriječe njihovo dalje širenje, te da jednostavno provjere autentičnost fotografija, Agencija France-Presse (AFP) pripremila je dva edukativna videa, objavio je prošle sedmice Gong.
 
Jedan video nudi pet savjeta za prepoznavanje lažnih informacija na društvenim mrežama, dok je u drugom objašnjena obrnuta pretraga slika koja objašnjava kako pronaći porijeklo slike na internetu.
 
Novo istraživanje o medijskim navikama organizacije Gong, koje je provedeno tokom prve polovine 2023, pokazuje da se više od 76 posto građana Hrvatske svakodnevno koristi internetom na mobilnom telefonu. Od toga gotovo trećina njih teško procjenjuje jesu li neke vijesti na internetu stvarne ili lažne. Građane najviše zabrinjava istinitost informacija koje dobivaju na Facebooku (55 posto), portalima ili aplikacijama za distribuciju vijesti (54,3 posto), YouTubeu (46,1 posto) mobilne aplikacije za komunikaciju (npr. WhatsApp, Viber) (41,2 posto) i Twitteru (33,9 posto). 
 
Gong je također istakao da je u sistemu formalnog obrazovanja u Hrvatskoj podučavanje medijske pismenosti trenutno marginalizovano. S tim u vezi, kako se navodi, o tome hoće li građani razviti kritičko mišljenje u odnosu na sadržaj iz medija i društvenih mreža zavisi o njihovoj ličnoj motivaciji i spremnosti na samostalno sticanje znanja ili učestvovanje u neformalnim edukacijama, navodi Gong. 
 
Ovi edukativni materijali kreirani su u okviru Adria Digital Media Observatory (ADMO), novoosnovanog regionalnog centra za borbu protiv dezinformacija u digitalnim medijima na području Hrvatske i Slovenije čiji je cilj da kontinuirano doprinosi medijskom opismenjavanju građana Hrvatske. 
 
Video klipovi na hrvatskom jeziku mogu se koristiti u formalnom i neformalnom obrazovanju u zemljama Zapadnog Balkana. 
 
Izvor: Gong
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.