Priručnik “Medijsko izvještavanje o osobama nestalim usljed sukoba u BiH 1992.–1995.”

Priručnik “Medijsko izvještavanje o osobama nestalim usljed sukoba u BiH 1992.–1995.”
Publikacija

Priručnik “Medijsko izvještavanje o osobama nestalim usljed sukoba u BiH 1992.–1995.”

U BiH se još traga za oko 7.600 nestalih osoba.

foto: Screenshot / BIRN BiH

Priručnik “Medijsko izvještavanje o osobama nestalim usljed sukoba u BiH 1992.-1995.” namijenjen je novinarima i novinarkama, studentima i studenticama, ali i porodicama žrtava kako bi, između ostalog, znali koje su obaveze medija, kao i svima ostalima koji žele saznati više o nestalima i načinu na koji mediji tretiraju ovu temu.

Priručnik, autorica novinarki BIRN-a BiH Lamije Grebo i Emine Dizdarević Tahmiščija, korisnike će voditi kroz različite prakse, iskustveno, kroz priče s terena, ukazivati na potrebu izbjegavanja određene terminologije ili pravljenja grešaka, te kako na humanitarni način kreirati sadržaj, praktičnim savjetima omogućiti svima koji to žele da usvoje nova znanja i učine svoj rad još boljim.

Ovaj priručnik, kako se navodi, može poslužiti i kao podsticaj urednicima i urednicama, i direktorima i direktoricama medijskih kuća da vrate ove teme u prime time termine, te podsjetnik profesorima da, uz teorijska predavanja, svojim studentima prikažu i primjere iz prakse.

U priručniku se navodi da je u proteklom ratu, od 1992. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini (BiH) nestalo oko 35.000 osoba, a danas se još traga za oko 7.600 njih.

“Ogromna je odgovornost na institucijama i istražiocima da ih pronađu, na državi da omogući potrebne resurse, ali i na medijima da izvještavaju profesionalno, nepristrasno i empatično, kako bi pomogli u tom procesu”, ističe se u predgovoru priručnika.

Najveću prepreku u procesu traženja nestalih predstavlja nedostatak novih i vjerodostojnih informacija o lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica.

Priručnik o izvještavanju o osobama nestalim u proteklom ratu nastao je kao rezultat saradnje Međunarodnog komiteta Crvenog križa/krsta (MKCK), Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), Državnog tužilaštva, Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH, te novinarki i novinara iz BiH.

Priručnik “Medijsko izvještavanje o osobama nestalim usljed sukoba u BiH 1992.-1995.” je dostupan na ovom linku.

Izvor: Detektor

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.