„Savladavanje prošlosti i uloga medija“

Publikacija

„Savladavanje prošlosti i uloga medija“

Publikacija Fondacije Konrad Adenauer „Savladavanje prošlosti i uloga medija: Tematiziranje ratnih zločina u bosansko-hercegovačkim medijima“ pruža uvid u medijsko praćenje suđenja za ratne zločine u BiH, a obrađuje i ulogu medija u suočavanju s prošlošću. Izdanje je zbornik tekstova koje su napisali stručnjaci iz područja prava i medija.

Naslov: „Savladavanje prošlosti i uloga medija: Tematiziranje ratnih zločina u bosansko-hercegovačkim medijima“

Priredila: Lea Tajić

Izdavač: Fondacija Konrad Adenauer, Sarajevo, 2006.

Fondacija Konrad Adenauer je od 5. do 7. decembra 2005. godine u Sarajevu organizovala konferenciju pod nazivom „Savladavanje prošlosti i uloga medija,“ koja je imala za cilj da osvijetli kako se sa svojom odgovornošću za neutralno i informirajuće sudsko izvještavanje o ratnim zločinima ophode mediji u BiH, kao i da se diskutuje o tome što državni organi mogu učiniti da bi poboljšali saradnju sa medijima.

Prvi dio publikacije koja je proizašla iz ove konferencije uključuje tekstove pravnih i medijskih stručnjaka o procesuiranju ratnih zločina pred Sudom Bosne i Hercegovine, o ulozi medija u savladavanju prošlosti u jugoistočnoj Europi, o korištenju jezika vjerske i nacionalne mržnje u medijima, kao i o izvještavanju o sudskim procesima optuženima za ratne zločine. Novinarima i novinarkama, posebno 'početnicima' u izvještavanju o suđenjima za ratne zločine biće koristan i kratak novinarski vodič za profesionalno izvještavanje o sudskim procesima novinarke Mirele Huković-Hodžić, koji im može pomoći da izbjegnu najčešće greške u izvještavanju.

Na zahtjev Fondacije, analitičari Media Plan Instituta izradili su studiju pod nazivom "Tematiziranje ratnih zločina u bosansko-hercegovačkim medijima“ koja je poslužila kao podloga za raspravu na konferenciji. (Kompletna studija dostupna je na web stranici Fondacije Konrad Adenauer u PDF formatu). Drugi dio publikacije „Savladavanje prošlosti i uloga medija“ posvećen je analizi Media Plana pod nazivom „Medijska prezentacija procesa osumnjičenih za
ratne zločine u Haškom tribunalu i bh. sudovima“ koja prikazuje rezultate ove studije. Ukratko, zaključci koji su proizašli iz dvomjesečnog monitoringa bh. medija su da mediji u BiH posvećuju
značajnu pažnju problematici ratnih zločina; te teme više nisu tabu niti za medije koji su za vrijeme rata ili neposredno nakon o zločinima šutjeli ili su o njima vrlo pristrasno izvještavali. Jezik mržnje iz medija je uglavnom nestao, no još se uvijek mogu naći softiciraniji oblici huškačkog izvještavanja, većinom u tisku. Studija je također pokazala da napreduje proces pretvaranja medija iz generatora sukoba i nepovjerenja među ljudima i narodima u faktor tolerancije i jačanja kulture mira. Ipak, proces čišćenja informacija od pristrasnosti i neobjektivnosti još nije dovršen.

Zainteresovani novinari primjerak ove publikacije mogu dobiti poštom ako se obrate lokalnom predstavništvu fondacije u Sarajevu.


Napisala: Iva Vukušić