Pet korisnih podcasta o novinarstvu

Pet korisnih podcasta o novinarstvu

Pet korisnih podcasta o novinarstvu

Među podcastima je moguće pronaći zanimljive i korisne teme i autore iz različitih oblasti, pa i novinarstva kao profesije. Ukoliko vas zanimaju novosti iz medijske industrije i najnoviji trendovi u svjetskim medijima, takve je zanimljivosti moguće čuti i pratiti u nekim od podcasta koje vam preporučujemo u listi ispod.  

BBC Academy Podcast

The BBC Academy Podcast bavi se praktičnom upotrebom novinarskih alata i razvojem medijske industrije. Voditelj Charles Miller se bavi temama poput virtualne realnosti u novinarstvu i važnosti data novinarstva, ali i intervjuiše zanimljive sagovornike.

It’s All Journalism

It's All Journalism je sedmični podcast o promjenama u digitalnim medijima. Producenti Michael O'Connell i Nicole Ogrysko intervjuišu novinare o tome kako oni obavljaju svoj posao. Raspravljaju i o najnovijim trendovima u novinarstvu i tome kako te promjene utiču na demokratsko društvo.

Journalism.co.uk

Britanski website o medijima, Journalism.co.uk, jednom sedmično emituje podcast o vijestima, digitalnim alatima i savjetima za novinare i izdavače. Urednički tim razgovara sa različitim stručnjacima o radu u redakcijama i o medijskoj industriji.

Reuters Institute for Study of Journalism

Reuters institut za studij novinarstva iz Oxforda, svake dvije sedmice u podcastu emituje audio zapis sa neke od debata, predavanja ili prezentacija koje organizuje. Govornici prezentuju i vode diskusije o različitim temama vezanim za novinarsku profesiju.

Kicker

Podcast koji se bavi novinarstvom kao profesijom i promoviše reportersku izvrsnost, emituje Columbia Journalism Review i moguće ga je slušati ovdje, sa novim epizodama svake sedmice. Voditelji intervjuišu novinare koji su producirali zanimljive priče i projekte i razgovaraju sa uticajnim osobama.