Anchor: Besplatna aplikacija za kreiranje podcasta

Anchor: Besplatna aplikacija za kreiranje podcasta

Anchor: Besplatna aplikacija za kreiranje podcasta

Podcast programi, audio emisije koje je moguće spremiti na uređaj i slušati offline, prisutni su već godinama i imaju svoju vjernu publiku no nakon emitovanja radio emisije Serial, opsežne istrage ubistva američke tinejdžerke Hae Min Lee iz 1999. godine i suđenja njenom dečku Adnanu Sayedu, koja je privukla milione slušalaca, doživljavaju ponovni porast popularnosti.
 
Kako kreirati podcast? Autori podcasting sadržaja kreću se od potpunih amatera koji kreiraju audio blogove do profesionalnih radio stanica koji ovim formatom privlače dodatne slušaoce. Mobilna aplikacija Anchor jedan je od jednostavnijih načina za kreiranje i postavljanje podcasta na najpopularnije servise, poput Apple Podcasts i Google Play-a.
 
Korisnik na početku izabere ime, sliku i druge karakteristike za svoj radio program, nakon čega se sve naredne epizode automatski uploaduju na njegov feed. Pokretači aplikacije osmislili su je s ciljem da iz procesa kreiranja audio sadržaja i emitovanja emisija uklone sve zahtjevne i previše tehničke korake i omoguće svima da besplatno koriste opcije poput uključivanja poziva publike u program i emitovanja redovnih, prepoznatljivih emisija.
 
 
Anchor konvertuje audio u privlačne video klipove koje je onda moguće podijeliti na svim društvenim mrežama, a, zahvaljujući automatskoj transkripciji, tako prikazane emisiju imaju i titlove. Umjesto "lajkanja", aplikacija nudi opciju "aplauza", koja se tokom slušanja može emitovati kratkim tapkanjem po poleđini zaključanog telefona.
 
Aplikacija je besplatno dostupna za iOS i Android uređaje.