E-novinar: Sigurnost novinara i kršenje prava na slobodu izražavanja

E-novinar: Sigurnost novinara i kršenje prava na slobodu izražavanja

E-novinar: Sigurnost novinara i kršenje prava na slobodu izražavanja

Novi, junski broj E- novinara, biltena Udruženja/udruge BH novinari, povećen je raspravi o sigurnosti novinara kao i kršenju prava na slobodu izražavanja. 

Prema evidenciji Linije za pomoć novinarima (FMHL), prošla godina i prva polovina 2015. godine su za novinare u BiH bili period obilježen demonstriranjem sile nad novinarima od strane policije. Linija za pomoć novinarima je u 2014. registirala 44 slučaja ugrožavanja prava novinara i slobode izražavanja, a u toku ove godine nastavljeni su istim intenzitetom napadi i kršenja prava na slobodu izražavanja. Posljednji napadi na novinare desio se 30. maja poslije utakmice Čelik - Željezničar, kada su navijači Čelika kamenovali vozilo Hayat TV. Prethodno je 22.5.2015. u Banjaluci napadnuta ekipa Face TV-a i dva mjeseca ranije Predsjednik RS Milorad Dodik je verbalno izvrijeđao novinarku Gordanu Katanu. 

U ovom broju E-novinara o pritiscima i napadima na novinare pišu i govore novinari iz BiH i regije: Zdenko Duka, iz Hrvatskog novinarskog društva (HND), Marijana Camović, predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Branislava Opranović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Adis Šušnjar, koordinator Udruženja BH novinari.

Pored navedih tekstova u biltenu se takođe naalze saopštenja HND-a i NUNS-a o napadima na novinare, kao i poruke o sigurnosti novinara upućene sa nedavno održane godišnje Skupštine NUNS-a. 

Novi broj biltena E-novinar dostupan je za čitanje i preuzimanje na zvaničnoj stranici BH novinara