E-novinar: O reguliranju komentara u online prostoru

E-novinar: O reguliranju komentara u online prostoru

E-novinar: O reguliranju komentara u online prostoru

Novi, julski broj E- novinara, biltena Udruženja/udruge BH novinari, posvećen je raspravi o odgovornosti za komentare posjetitelja internet portala.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Delfi AS-Estonija 2013. godine je potvrdila da su portali odgovorni za komentare posjetilaca bez obzira da li su anonimni ili ne. Ovu presudu je nakon uloženih žalbi 16.6.2015. Evropski sud opet potvrdio. Ovakva odluka Evropskog suda za ljudska prava izazvala je mnoge reakcije medijske zajednice u cijelom svijetu.

Odluka Velikog vijeća Evropskog suda za ljudska prava mogla bi utjecati na sve buduće sudske slučajeve slične naravi, pa tako i sudske slučajeve u BiH. Pojedini portali u BiH i regiji već su tuženi zbog klevetničkih komentara posjetilaca portala. Nakon presude Evropskog suda za ljudska prava, nameću se pitanja: koliko su urednici online medija svjesni ovog problema? koje su mogućnosti samoregulacije? da li je ukidanje komentara adekvatno rješenje? da li zakonski regulisati online medije? kako sačuvati slobodu govora na internetu?

U ovom broju E-novinara o ovim problemima pišu: Faruk Kajtaz, urednik portala StarMo, Jurica Gudelj, urednik portala dnevnik.ba i Borislav Vukojević, istraživač Instituta za društvena istraživanja iz Banjaluke. Također, bilten prenosi reakciju Inicijative za pravnu odbranu medija (MLDI) na presudu u slučaju Delfi AS-Estonija i pismo 69 organizacija upućeno Evropskom sudu za ljudska prava nakon ove presude.

Novi broj biltena E-novinar dostupan je za čitanje i preuzimanje na zvaničnoj stranici BH novinara.