Deset savjeta za podcast početnike

Deset savjeta za podcast početnike

Deset savjeta za podcast početnike

Od pravljenja intervjua do pronalaska pravog mjesta za snimanje – savjeti za početak snimanja podcasta.

foto: pixabay

Prenošenje priče u audio formatu pruža široke mogućnosti ali nije nimalo jednostavno i postoje pravila koja mogu da pomognu u izbjegavanju grešaka. Britanski Journalism.co.uk objavljuje deset važnih savjeta za podcast početnike:

  • To je produkcijski proces i potrebno je vrijeme za tehničku produkciju svakog dijela priče. Nije to zadatak koji može brzo kvalitetno da se uradi.
  • Mora postojati struktura kao i kod svakog pričanja priče bilo da se radi o fikciji ili dokumentarcu. Potrebno je imati početak, vrhunac i kraj ili će slušaoci biti izgubljeni.
  • Budite pripremljeni. Pokušajte da razmislite šta je svrha vaše priče, šta pokušavate da prenesete slušaocima. Što jasnije postavite cilj intervjua, lakše će biti razumjeti priču. Tehnička priprema je također jako bitna – ukoliko snimate napolju, budite sigurni da imate ispravan snimač, mikrofon i dodatne baterije.
  • Kvalitet je bitan i slušaoci mogu prepoznati greške, kao što mogu prepoznati da se niste potrudili da napravite dobru emisiju. Potražite i besplatne alate koji vam mogu pomoći u postizanju većeg kvaliteta. Možete i improvizovati ako snimate od kuće tako što ćete napraviti zvučnu izolaciju u prostoriji ili snimati ispod pokrivača.
  • Uređujte svoje snimke, dodajte muzičke podloge i eksperimentišite sa vašim podcastom. U većini programa za uređivanje zvuka imate opcije za stabilizovanje nivoa zvuka, koristite ih. Nemojte pretjerivati sa zvučnim efektima, da ne preopteretite slušaoce.
  • Intervjui su dobar način da pronađete dobru priču, zato naučite da slušate pažljivo vaše sagovornike.
  • Lokacija snimanja utiče na zvuk budući da vaš snimač kupi i popratne zvukove. Ako se nalazite u parku, potražite prostor dalje od dječije graje. Ukoliko ste u kući, bolje je da snimate u manjoj prostoriji nego u većim gdje postoji eho. Testirajte bolje opcije.
  • Tajming je važan ali nije presudan faktor. Nekada vaš podcast može trajati dugo ukoliko je tema interesantna, a za jednostavne priče je bolje da traju kraće, bez nepotrebnog razvlačenja. Neke priče imaju više uticaja same po sebi.
  • Opisujte budući da ste „oči“ publike i vaš zadatak je da im slikate sliku. Ovisno o vašim opisima, oni će zamišljati priču. Sve je u vašim riječima.
  • Niko nije savršen pa nije ni vaša priča i potrebno je stalno raditi, vježbati i biti strpljiv. Vaš glas je snažan alat i bez fotografija ili video snimaka da ih podupru. Njime možete da privučete nečiju pažnju, ispričate priču, prepričate historiju i uđete u nečiji život.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.