Pravna država kao garant slobode medija?

Pravna država kao garant slobode medija?

"Više se nema ni smisla baviti pojedinačnim slučajevima verbalnih napada i fizičke ugroženosti novinara, budući da se očigledno radi o dobro razrađenom sistemu potpomognutom državnim (ne)djelovanjem", zaključuje Eldin Hadžović, urednik BH Dana u našoj anketi povodom 3.maja, Svjetskog dana slobode medija.

1. Šta danas predstavlja najveću prijetnju slobodi medija u BiH?

Kad god sam pokušavao objasniti sebi uzroke katastrofalnog pokložaja novinara u BIH,
nisam mogao da ne zaključim: najveća prijetnja novinarima u BiH je upravo država BiH. Ne kažem ovim da je država uvela sistemske mjere represije prema novinarima, već da itekako gaji sistemske mjere nečinjenja ničega na proširivanju novinarskih prava i sloboda. Osim toga, svjedoci smo da su u samom centru skoro svakog ispolitiziranog (kao da kod nas može biti kakav drugi) procesa mediji i novinari. Ne mislim ovdje samo na verbalne i fizičke prijetnje koje novinarima upućuju kabadahije poput sadašnjeg entitetskog premijera Milorada Dodika ili bivšeg ombudsmana za ljudska prava (?!) Vitomira Popovića, već i na sistemske pokušaje da se mediji stave pod kontrolu, e da bi se novinari pretvorili u gnjide (izvinjavam se, ali nemam bolju riječ) koje će poslušno izvještavati sa parlamentarnih sesija ili partijskih, a sve češće i vjerskih, skupova i sastanaka.

2.  Ko su ključni akteri ugrožavanja medijskih sloboda?

Primjere bismo mogli nabrajati do unedogled, ali bi se kao najbizarniji mogli spomenuti višestruki pokušaji Parlamenta FBiH da pod kontrolu stave FTV, uspješni projekat pokoravanja RTRS-a, servilnost medija naklonjenih političkom establišmentu u Republici Srpskoj, a kojima je ovih dana uručena donacija Vlade RS-a od pet miliona maraka, uporni pokušaji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića da pod kontrolu stavi BHRT, te da umanji autonomiju Regulatorne agencije za komunikaciju, itd. itsl. Hoću reći: verbalni napadi i fizička ugroženost novinara postali su svakodnevnica! Više se nema ni smisla baviti pojedinačnim slučajevima, budući da se očigledno radi o dobro razrađenom sistemu, potpomognutom državnim (ne)djelovanjem.

3.  Kako ojačati slobodu medija u BiH?

Možda zvuči utopijski i pomalo banalno, ali mislim da je to jedini način: uspostavljanjem pravne države. Nakon izricanja primjerenih kazni, čisto sumnjam da bi se neki političar tako olako usudio napasti novinara, ili “samo” zaprijetiti metkom u čelo. Ili, na koncu, čisto sumnjam da bi se lider bilo koje vjerske zajednice usudio organizirati kampanju, i to “institucionalnu”, protiv novinara čije mu se mišljenje ne sviđa.