Pet čestih i neugodnih grešaka koje novinari prave kad su u pitanju brojevi

Pet čestih i neugodnih grešaka koje novinari prave kad su u pitanju brojevi

Greške u brojevima često niko i ne primeti, ali se ponekad vrate u formi ozbiljnog problema koji narušava ugled vaše organizacije, i vaš sopstveni, novinarski ili urednički. Nema opravdanja za loše izvedene jednostavne računske operacije, ali ni za urednika koji ih ne dovede u pitanje.

1. “Posto” u odnosu na “procenat”: Pad u profitu neke kompanije sa 15% na 10% ne čini promjenu od 5%. To je promjena od pet procenata. Promjena u postocima između ta dva broja je 33,3%. Ova greška je jedna od  najčešćih i najneugodnijih.

2. Granica pogreške: Granicu pogreške bi trebalo spomenuti u izvještajima o izborima, ali se ona previše često sakriva, pa čak i ako se pomeni, ni tada se ne upotrebljava ispravno. Granica pogreške utiče na svaki broj, a ne samo jedan. Tako da, ukoliko je razlika između dva kandidata na izborima pet bodova, a granica pogreške iznosi tri, oni su statistički izjednačeni, a kandidat koji na glasanju zaostaje može biti u vođstvu. Kako je to moguće? Može se desiti da su podaci kandidata koji je u vođstvu uvećani za za tri boda, a podaci kandidata u zaostatku smanjeni za tri. Tako da bi onaj ko "zaostaje" zapravo mogao voditi za jedan bod, gledajući konkretne brojeve tog glasanja.

3. Preokreti u glasanju: Ponekad u potrazi za pričom o nekoj dobroj izbornoj utrci, novinari preuveličaju i najmanje promjene u razmaku među kandidatima. Samo zato što je kandidat dobio bod ili izgubio dva, ne znači da je on ili ona "krenuo/la" ili da "smanjuje razliku" ili pak da "gubi tlo pod nogama." Često se, u slučajevima kada su promjene u bodovima neznatne, oni koji analiziraju rezultate ne osjećaju ugodno u pogledu objašnjavanja uzroka promjene. To može čak biti i slučajnost.

4. Igra nulte sume: Ako republikanci imaju osam mjesta više u državnom zakonodavstvu, demokrati ne moraju osvojiti devet mjesta da bi preuzeli kontrolu. Treba im da osvoje pet. To bi bila igra nulte sume. Gubitak za jednog je dobitak za drugog. Zamislite dva tima koja u bejzbol takmičenju igraju jedan protiv drugog u završnicama. Ako neki tim ima utakmicu manje i pobijedi tim koji je plasiran odmah ispred njega, rezultat je onda izjednačen, jer je po definiciji pobjeda jednog tima gubitak drugog tima.

5. Sve je u interpretaciji: Ponekad, isti brojevi se mogu iskoristiti za prividno suprotstavljene argumente, a da obje strane budu u pravu. Ključno je da pazite šta govorite i da znate šta brojevi znače. Pojavi se izvještaj o zagađenju u kome se tvrdi da 100 milliona Amerikanaca udiše zagađen zrak. Strašno. Drugi izvještaj, koji se koristi istim ciframa, tvrdi da je zrak većinu vremena u svakom gradu u Americi čist. Obje izjave se temelje na istim brojkama, i obje su statistički tačne. Stotinu miliona Amerikanaca zaista udiše zagađen zrak, ali samo povremeno. Pažljivo čitajte riječi koje stoje oko brojeva i uzmite u obzir izvor i predrasude koje oni možda pokušavaju nametnuti. Kao što Bill Clinton kaže, sve može zavisiti od toga šta ‘jeste’ u rečenici.

Izvor – Journalism.org, Project for Excellence in Journalism: http://www.journalism.org/resources/tools/