Kazna od 100 maraka advokatu Mehmedbašiću zbog izjava kojim opravdava femicid

Kazna od 100 maraka advokatu Mehmedbašiću zbog izjava kojim opravdava femicid

Kazna od 100 maraka advokatu Mehmedbašiću zbog izjava kojim opravdava femicid

Advokat Mehmedbašić je opravdavao zločin ljubavlju optuženog prema žrtvi

foto: Screenshot / YouTube Oslobođenje

Regionalna advokatska komora izrekla je sankcije u vidu javne opomene i novčane kazne od 100 KM Omaru Mehmedbašiću, advokatu Anela Bećirovića koji je optužen za femicid počinjen u novembru prošle godine u Sarajevu, javila je u rganizacija Sarajevski otvoreni centar (SOC).

SOC je sa Fondacijom CURE i Ženskom mrežom podnijela prijavu advokatskoj komori nakon izjava kojima je Mehmedbašić opravdavao počinjeno nasilje ljubavlju optuženog prema žrtvi. On je, između ostalog, izjavio da će odbranu klijenta zasnivati na tome da je ubistvo počinjeno "kao kraj jedne ljubavne drame i da će dovesti svjedoke koji će potvrditi da je ubica volio svoju žrtvu".

Iz SOC-a se navodi da je Mehmedbašić jučer uputio javno izvinjenje jer je, "javnim istupom povrijedio shvatanja o femicidu i da se to više neće ponoviti".

"Naglašavamo da na ovaj način nemamo namjeru prebaciti svu odgovornost na gospodina Mehmedbašića za stanje u društvu, niti amnestirati organe nadležne za pružanje zaštite žrtvi, naprotiv, naglašavamo važnost pravovremenog djelovanja policije, centara za socijalni rad, tužilaštva i suda. Želimo da skrenemo pažnju da i društvo, naročito javne ličnosti, snose dio odgovornosti i drago nam je što je Regionalna advokatska komora to prepoznala", kazala je Amina Dizdar iz SOC-a.

SOC podsjeća da je u toku suđenje optuženom Bećiroviću kojem se stavlja na teret ubistvo bivše nevjenčane supruge, kao i krivično djelo nasilničko ponašanje, jer je ugrozio psihičko zdravlje svog tada četverogodišnjeg sina pred čijim očima mu je ubio majku, a potom se s njim zaključao u stanu kada je policija došla da ga hapsi.

Mediacentar Sarajevo je nakon ovog femicida ukazao na to da su izjave Mehmedbašića, koje su se prenosile u medijima, relativizirale ovaj zločin, a mediji su i u ovom slučaju iznosili nepotrebne detalje, nepotvrđene i nezvanične informacije i nagađali motiv.

 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.