Reporteri bez granica pitaju gdje je novinar Austin Tice

Reporteri bez granica pitaju gdje je novinar Austin Tice

Reporteri bez granica pitaju gdje je novinar Austin Tice

Nakon što su oslobođeni novinari Evan Gershkovich i Alsu Kurmasheva, RSF uputili poziv da se osigura i Ticeovo oslobađanje

foto: RSF

Danas je 12 godina otkako se novinar Austin Tice nalazi u pritvoru u Siriji, javili su Reporteri bez granica (RSF). 

Uputili su poziv administraciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena da udvostruči napore u osiguranju Ticeovog oslobađanja, kao što je to učinila za novinare Evana Gershkovicha i Alsu Kurmashevu koji su oslobođeni iz zatvora u Rusiji.

Oslobađanje dopisnika Wall Street Journala Evana Gershkovicha i novinarke Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmasheve 1. augusta u razmjeni zatvorenika o kojoj su pregovarali Rusija i nekoliko zemalja, uključujući SAD, bilo je, kako su istakli iz RSF-a, značajno političko dostignuće, koje je signaliziralo ozbiljnost vlade SAD-a u pogledu podrške svojim građanima koji su na meti u inozemstvu.

RSF je pozdravio napore Bidenove administracije i mnogih zvaničnika američke vlade koji su bili uključeni u osiguravanje oslobađanja novinara. Ipak, kako dodaje organizacija, američki freelance novinar Austin Tice nestao je prije 12 godina otkako je uzet za taoca u blizini Damaska, a pretpostavlja se da se još nalazi u Siriji. Bilo je nekoliko znakova napretka ka njegovom oslobađanju, a sirijski režim, dodaje RSF, do danas nije potvrdio njegovo pritvaranje.

“Bidenova administracija zaslužuje zasluge za svoj uspjeh u dovođenju Alsu Kurmasheve i Evana Gershkovicha kući. Vrijeme je da se iskoristiti isti način za Austina Ticea. Direktan angažman s ruskom vladom funkcionisao je za Evana i Alsu, a sličan pristup bi mogao funkcionisati i za Austina. Nastavak pritvora šalje užasnu poruku novinarima svuda i ohrabruje protivnike slobode medija sa saznanjem da SAD nisu uspjele dugih 12 godina da oslobode američkog novinara iz zatočeništva”, rekao je Clayton Weimers, direktor američkog Biroa RSF-a.

Porodica Tice se, kako je izjavila Austinova majka Debra Tice, nada da je Biden zaista posvećen vraćanju svih američkih talaca kući, piše RSF. Podsjetila je na izjavu Bidena u kojoj je rekao da “neće prestati raditi dok se svaki Amerikanac koji se drži kao talac širom svijeta ne spoji sa svojom porodicom”. Prema njenim riječima, Biden je također izjavio da mu je kao predsjedniku SAD-a jedan od prioriteta dovođenje tih Amerikanaca kući.

“Čeznemo da vidimo Austina kako slobodno izlazi i da ga snažno zagrlimo u Teksasu”, kazala je Debra Tice.

Tice je zarobljen na kontrolnom punktu u blizini Damaska ​​14. augusta 2012. dok je izvještavao o građanskom ratu u Siriji za nekoliko medija. Ostao je izolovan od dana kada je zarobljen, a Biden je, podsjeća RSF, 2022. godine izjavio da američka vlada sa “sigurnošću zna da ga drži sirijski režim” i pozvala Damask da sarađuje u nastojanjima da ga oslobodi.

Bidenov komentar je, piše RSF, bio prvi put da je američki predsjednik javno priznao napore da se oslobodi Austin, ali nije potvrdio direktne pregovore s Damaskom.

Na Svjetski dan slobode medija 3. maja 2024., podsjeća RSF, Biden se ponovo osvrnuo na Ticea i pozvao “na momentalno i bezuslovno oslobađanje svih novinara koji su stavljeni iza rešetaka jer rade svoj posao”.

Tice, koji ima 43 godine, bio je kapetan marinaca, a završio je Školu za vanjsku službu na Univerzitetu Georgetown. Trebao je početi sa posljednjom godinom Pravne škole Georgetown u jesen 2012., odnosno po povratku sa putovanja odakle je izvještavao o sirijskom sukobu. Njegov rad su objavljivali McClatchy News, The Washington Post, Associated Press i AFP, a priloge su emitovali CBS, NPR i BBC. Tice je 2012. osvojio Predsjedničku nagradu McClatchy, a iste godine mu je dodijeljena i George Polk nagrada za ratno izvještavanje.

RSF napominje da su nedavni uspješni pregovori sa Kremljem podsjetnik na rezultate koje direktno angažovanje može dati. Međutim, kako ističu, Washington i Damask trenutno nemaju zvanične odnose. Američka ambasada u Damasku obustavila je rad 2012., a State Department je naredio sirijskoj ambasadi u Washingtonu da obustavi svoje operacije 2014. 

RSF piše da je blisko sarađivao sa Ticeovom porodicom, uključujući njegove roditelje Marca i Debru, koji su se snažno borili da dovedu svog sina kući. Od 2015. godine RSF navodi da se udružio sa Washington Postom, New York Timesom, USA Today, McClatchyjem i drugim medijima u kampanji za oslobađanje Ticea.

Sirija se nalazi na 179. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2024. godinu.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.