Iz Komiteta za zaštitu novinara izrazili zabrinutost za sigurnost novinara Al Jazeere

Komitet za zaštitu novinara izražava zabrinutost za sigurnost novinara Al Jazeere Anasa Al-Sharifa

Iz Komiteta za zaštitu novinara izrazili zabrinutost za sigurnost novinara Al Jazeere

Portparol IDF-a optužio je novinara Anasa Al-Sharifa za iznošenje laži prilikom izvještavanja o izraelskom zračnom napadu na Gazu 10. avgusta.

foto: Screenshot/X/Al-Sharif

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) izrazio je zabrinutost za sigurnost novinara Al Jazeere Anasa Al-Sharifa koji izvještava iz Pojasa Gaze, zbog, kako su istakli, optužbi portparola izraelskih odbrambenih snaga (IDF) da je Al-Sharif iznosio laži tokom izvještavanja o broju ubijenih civila nakon izraelskog zračnog napada koji se desio 10. avgusta na školu u kojoj su bili smješteni brojni raseljeni Palestinci.

U ovom napadu je ubijeno na desetine stanovnika Gaze, a IDF je, kako piše The Times of Israel, odbacio tvrdnju da je bilo preko 90 mrtvih nakon napada na “terorističke operativce u školi u Gazi”, navodeći da je bolnica primila više od 70 tijela.

Programski direktor CPJ-a Carlos Martinez de la Serna je rekao da je IDF iznio tvrdnje da je napad na školski kompleks izvršen zbog toga što su sa te lokacije djelovali Hamas i islamski teroristi.

Martinez de la Serna je dodao i da novinari Al Jazeere plaćaju poraznu cijenu za dokumentovanje rata. Njih i sve novinare, kako je naveo, treba zaštititi i omogućiti im da rade slobodno.

Za tvrdnje IDF-a da je novinar Al-Sharif iznosio laži prilikom izvještavanja o ovom događaju, iz Al Jazeera Media Network su naveli da to “nije samo napad na Anasov karakter i integritet, već i jasan pokušaj da se uguši istina i ušutkaju oni koji hrabro izvještavaju iz Gaze”. Također su naveli da je riječ o “činu zastrašivanja i huškanja” protiv njihovog novinara.

Novinar Anas Al-Sharif je, kako ističu, poput mnogih njegovih hrabrih kolega, predan otkrivanju i dijeljenju realnosti situacije na terenu, bez obzira koliko teška ili opasna bila.

“Njegov rad je vođen dubokom odgovornošću prema narodu Gaze i istini, a ne bilo kakvom političkom agendom”, naveli su iz Al Jazeera Media Networka.

Osim toga, naveli su kako izraelsku vladu smatraju odgovornom za njegovu sigurnost i upozorili da je riječ o retorici koja signalizira targetiranje novinara u pokušaju da prikriju istinu o onome što se događa u Gazi.

Al Jazeera Media Network je pozvala međunarodnu zajednicu da se solidariše sa novinarom Anasom Al-Sharifom i svim drugim novinarima koji riskiraju svoje živote kako bi svijetu predstavili stvarnost Gaze.

Prema podacima CPJ-a, od 7. oktobra prošle godine je u izraelskim napadima ubijeno najmanje sedam Al Jazeerinih novinara i medijskih radnika. Podsjetili su i da su izraelske vlasti u maju ove godine zabranile rad Al Jazeere u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera Network, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.