Desktop verzija X-a više nije dostupna u Appleovom App Storeu

Nema desktop verzije X-a u Appleovom App Storeu

Desktop verzija X-a više nije dostupna u Appleovom App Storeu

Jedan od posljednjih tragova starog Twitter brenda

foto: Pixabay / Ilustracija

Platformi X, bivšem Twitteru, više se ne može pristupiti u Appleovom App Storeu (trgovini aplikacija), javio je TechCrunch.

Pretrage i za „Twitter“ i za „X“ na Appleovoj platformi za kupovinu aplikacija za desktop verziju više se ne pojavljuju. To, dodaje TechCrunch, znači da novi korisnici više ne mogu preuzeti uslugu, već se moraju osloniti na verziju platforme preko pretraživača.

Oni koji imaju od ranije instaliranu aplikaciju izjavili su da je i dalje mogu koristiti, dok su neki javljali da korištenje aplikacije na iPadu uzrokuje probleme.

Na desktop verziju aplikacije, piše TechCrunch, mnogi korisnici su se žalili da je imala bugove. Nakon što je Elon Musk rebrendirao Twitter u X 2023. godine, novo ime je implementirano na svim platformama osim za Apple aplikaciju.

Nije jasno planira li X u potpunosti onemogućiti funkcionalnost aplikacije Twitter za Mac, naveo je TechCrunch.

X nije potvrdio kada je aplikacija uklonjena, a TechCrunch piše da iz kompanije nije odgovoreno na njihov zahtjev za komentar.

Mashable također navodi da desktop aplikacija za Mac nikada nije bila sjajna te ističe da je kompanija prekinula sa podrškom za nju 2018. i da se od tada nije učinilo puno s njom, zbog čega, kako je dodao Mashable, ne čudi što je sada uklonjena iz Appleovog App Store.

Dodaje se da se od tada X fokusirao na mobilnu i verziju na pretraživaču aplikacije.

Ni korisnici u Bosni i Hercegovini također ne mogu pristupiti dekstop aplikaciji X-a na App Storeu Applea.

Mashable je istakao da je uklanjanje aplikacije značajno iz razloga jer je to jedan od posljednjih tragova starog Twitter brenda kojeg je Musk pretvorio u X.

U novembru 2022., mjesec nakon što je kupio tadašnji Twitter, Musk je optužio kompaniju Apple da je, bez davanja razloga, zaprijetila da će blokirati Twitter u svom App Storeu, a pisao je i da se ta kompanija prestala oglašavati na Twitteru. Musk je tada rekao da Apple vrši pritisak na Twitter zbog zahtjeva za moderiranjem sadržaja.

Izvor: TechCrunch, Mashable

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.