Kina: Novinari će morati polagati "test lojalnosti" vlastima da dobiju ili obnove akreditacije

Test lojalnosti za kineske novinare

Kina: Novinari će morati polagati "test lojalnosti" vlastima da dobiju ili obnove akreditacije

Foto: Reporteri bez granica

Kineski novinari će uskoro polagati test koji ocjenjuje njihovo razumijevanje socijalističke misli predsjednika Xi Jinpinga, a kako bi dobili ili obnovili novinarske akreditacije, pišu Reporteri bez granica. Test, čiji detalji su objavljeni preko WeChata, najpopularnije kineske aplikacije za razmjenjivanje poruka, će se obaviti preko Study Xi, Strong Nation, smartfone aplikacije pokrenute u januaru ove godine kako bi se širila predsjednička propaganda. 

Cédric Alviani, šef ureda Reportera bez granica Istočne Azije, rekao je da se testom očigledno žele preplašiti novinari i ugušiti kritike i da sve podsjeća na mjere Sjeverne Koreje gdje su novinari prisiljeni da budu članovi stranke i postoje samo kako bi služili državnoj propagandi Kim Jonga.

Probni test će početi u oktobru i uključit će 10.000 novinara iz 14 državnih medija. Test će se sastojati od pet poglavlja uključujući učenja Xi Jinpinga i marksističko novinarstvo. Da bi položili test novinari će trebati dobiti 80 od 120 poena, a ispit mogu polagati samo jednom.

Otkako je došao na vlast, predsjednik Xi Jinping je stavio državne i privatne medije pod veći nadzor i povećao cenzuru interneta. Više od 115 profesionalnih novinara i novinara građana trenutno se nalazi zatvoreno u Kini, koja je, prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, na 177. mjestu od 180 zemalja, samo dva mjesta iznad Sjeverne Koreje.

Izvor: Reporteri bez granicaGuardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.