Nedostatak prakse koči rad u novim medijima

Nedostatak prakse koči rad u novim medijima

Nedostatak prakse na fakultetima glavni je razlog što su studenti novinarstva u Bosni i Hercegovini nedovoljno osposobljeni za rad u novim medijima i sa digitalnim tehnologijama.

„Pokucala sam na mnoga vrata i nikoga od urednika nije interesovalo studiram li  novinarstvo, imam li diplomu, nego da li imam iskustvo u online medijima’’, rekla nam je Sanja Stakić, studentkinja novinarstva iz Banje Luke.

Njene kolege iz Tuzle o online medijima uče tokom jednog semestra i nemaju dovoljno vremena za usavršavanje,  dok na katedri za novinarstvo u Palama uopšte ne postoji predmet koji se bavi online novinarstvom.

Na fakultetu u Banjoj Luci profesori kažu da su svjesni činjenice da je vrijeme kojim raspolažu za rad u online medijima jako kratko, kao i da postoji problem zbog neopremljenosti računarima. Međutim, cijela reforma školstva zahtijeva da svi predmeti budu jednosemestralni da bi se omogućila mobilnost poslije svakog semestra.

Rezultat svega toga je da novinari sa fakulteta izlaze sa nedovoljnim poznavanjem prakticnih vještina i težim mogućnostima da nađu zaposlenje, jer ne mogu da zadovolje zahtjeve urednika za multimedijalnom obradom informacija.

Za sada, nedostatak prakse se nadomiješta neformalnim programima edukacije, kao što su treninzi, radionice, seminari, debate, ali za bolju pripremu novinara potrebno je i da fakulteti osavremene svoje programe i u njih uključe praksu.