Safet Sušić - Pape i Treće svjetsko prvenstvo

Safet Sušić - Pape i Treće svjetsko prvenstvo

Safet Sušić - Pape i Treće svjetsko prvenstvo

Povodom održavanja dvadesetog Svjetskog prvenstva u nogometu, u narednih mjesec dana iz digitalnog arhiva Infobiro objavljujemo arhivske članke o svjetskim prvenstvima i o nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. 

Sportska revija Triumph, 30.04.1993. godine: "Jedan od najboljih igrača u historiji fudbala na tlu stare Jugoslavije, sportista kojim će se država Bosna i Hercegovina još dugo ponositi, nije krio zadovoljstvo što je, makar u 39. godini, zaigrao u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine". 

Zaboravljeni intervju sa nekadašnjim legendarnim igračem Paris Saint Germaina, danas, nogometnim trenerom koji je reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveo, po prvi put, na Svjetsko prvenstvo, pročitajte u nastavku. 

Foto: Triumph, 30.04.1993. (kliknite za veći prikaz slike)

Sušić je takođe bio veoma zapažen igrač jugoslovenske reprezentacije a mnogi i danas pamte njegova tri nastupa kada je u utakmicama protiv Rumunije, Italije i Argentine postigao po tri gola.

Do sada, najzapaženiji rezultat reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je tokom kvalifikacionih utakmica gdje je savladala Lihtenštajn rezultatom 1:8. 

Foto: Oslobođenje, 08.09.2012. (kliknite za veći prikaz slike)

Rio 1950.

Nakon dvanaest godina pauze, uzrokovane II svjetskim ratom, SP se po prvi put održalo u Brazilu. 

Foto: Sportske novine, 13.06.1974. (kliknite za veći prikaz slike)