Zemljotresi u Turskoj i Siriji: Tajna veza teoretičara zavjere

Zemljotresi u Turskoj i Siriji: tajna veza teoretičara zavjere

Zemljotresi u Turskoj i Siriji: Tajna veza teoretičara zavjere

Serija razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju 6. februara pokrenula nove i stare teorije zavjera. 

foto:Tahir Žustra

Dok hiljade spasilaca iz više zemalja, u nadi da i dalje ima preživjelih danonoćno pokušava pronaći ljude ispod ruševina, u Turskoj i Siriji, nove, ali i stare teorije zavjera šire se društvenim mrežama ali i kroz pojedine medije. U seriji razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju 6. februara, prema posljednjim podacima, poginulo je najmanje 41.000, a stotine hiljada osoba je povrijeđeno. 

Iako među onima koji šire teorije zavjera ima i medija, posebno online, glavni propagandisti teorija zavjera su privatni profili na društvenim mrežama, koji nude neutemeljena objašnjenja poput onih da su zemljotres izazvale Sjedinjene Američke Države, HAARP sistem, ili da su zapadne zemlje znale za zemljotres, pa su zbog toga povukle svoje osoblje iz ambasada u Turskoj.

Jedna od aktivnijih zagovornica teorije zavjere da je zemljotres u Turskoj namjerno izazvan Nudžejma Jamaković u jednoj od posljednih objava na društvenoj mreži Facebook dijeli video u kojem govori Saša Borojević, kojeg Jamaković opisuje kao menadžera, poduzetnika i aktivistu.

Kao jedan od argumenata za izazivanje zemljotresa u videu se navodi i to što Turska ne sarađuje u sankcijama protiv Rusije iako je druga najjača vojna sila u NATO savezu.

“Čak deset zemalja (SAD, Švedska, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Švicarska, Britanija i Australija) su zatvorile ambasade u Turskoj prije zemljotresa koji se desio 6. februara, odnosno deset zemalja (mediji su spominjali njih devet) su privremeno zatvorile diplomatska predstavništva u Turskoj 2. 2. 2023. godine i izdale sigurnosna upozorenja, pozivajući se na povećanu prijetnju nakon incidenata spaljivanja Kur’ana u Evropi!”, tvrdi ona u svojoj objavi koja ima sve elemente teorije zavjere jer osim što navodi “nagativce”, ona govori o tajnom planu Zapada i Amerike kao skupu urotnika, nudi “dokaze”, isključuje postojanje slučajnosti, te dijeli svijet na dobro i loše.

Teoretičari zavjera često koriste i dio istinitih informacija kako bi priča bila što uvjerljivija. I u ovom slučaju istina je da je nekoliko stranih ambasada zatvorilo svoje konzulate u Turskoj, ali se to desilo zbog opasnosti od terorističkih napada nakon spaljivanja Kur’ana u Švedskoj, Danskoj i Nizozemskoj.

Neki od stručnjaka iz ove oblasti odbili su govoriti smatrajući da se teorije zavjere uopšte ni ne trebaju komentarisati jer u njima nema naučnih utemeljenja. No, seizmolog Ivan Brlek za Mediacentar Sarajevo objašnjava da li je uopšte moguće izazvati zemljotres. 

“Potresi ove jačine ne mogu se namjerno izazvati jer je potrebno više energije nego što se proizvede na cijelom svijetu za godinu dana (napomena: hidrogenska bomba može uzrokovati potres magnitude 5 Richtera, ali samo lokalno, u krugu od desetak kilometara, a prirodni potresi se mogu osjetiti na udaljenosti više od hiljadu kilometara)”, objašnjava Brlek.

Objašnjenje zašto zemljotresi magnitude kakvi su pogodili Tursku i Siriju nije moguće vještački kreirati, za Mediacentar Sarajevo nudi i Ana Mladenović, naučna saradnica Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

“Jednostavno je – da bi se namerno izazvao zemljotres magnitude 7,8 potrebno je uložiti ogromnu količinu energije, te pomeriti tektonske ploče Zemljine kore nezamislivo velikih razmera. Ukoliko bi neko rekao da je to urađeno eksplozivom – znamo da nije jer se seizmički zapis prirodnih i veštački izazvanih zemljotresa jasno razlikuju”, objašnjava Mladenović.

Teoretičari zavjera ne gube vrijeme

Nakon potresa, brojne zemlje su počele sa organizacijom humanitarne i spasilačke pomoći, no teoretičari zavjera su odmah nakon zemljotresa počeli sa širenjem svojih sadržaja. Urednik organizacije za provjeru činjenica Raskrinkavanje Emir Zulejhić kaže da je teško znati koliko ima teorija zavjera i koliko se učestalo šire, ali su se one na našem govornom području počele pojavljivati čim su se zemljotresi i desili.

“U danima nakon zemljotresa, pojavile su se nove teorije, a i nove i stare su postajale sve popularnije među korisnicima/ama. Ipak, iako postoje teorije zavjere, rekao bih da su lažne fotografije i video snimci ipak dominantniji netačan sadržaj u medijima kada je riječ o ovoj temi”, kaže Zulejhić za Mediacentar.

Dodaje da se najučestalije zavjere o ovim potresima koje su stigle do našeg govornog područja uglavnom odnose na njihovu pozadinu i uzroke. Neke od teorija zavjera govore da je zemljotres izazvan da bi se uništio turski gasovod, iako nema podataka da je on u potpunosti uništen, ali su vlasti navele da je oštećen.

“Jedni tako tvrde da je za njih odgovoran američki HAARP sistem, a drugi da je u pitanju osveta NATO saveza za Tursku koja je, navodno, odlučila napustiti Savez. Neki od teoretičara, poklonici QAnon teorije zavjere, otišli su i korak dalje te su doslovno proslavili ovu tragediju koja je odnijela hiljade života, predstavljaju je kao uništavanje izmišljenih podzemnih tunela 'duboke države'. Qanon sljedbenici/e, kojih je sve više i u našem regionu, vjeruju da svijet vodi tajna 'kabala' koja, između ostalog, vodi globalni lanac trgovine djecom. Prema pristalicama QAnona, 'kabala' djecu drži u tajnim podzemnim tunelima koji se navodno nalaze širom svijeta, a koristi ih za dobijanje 'droge adrenohrom' koju članovi/ce 'kabale' koriste za podmlađivanje”, objašnjava Zulejhić.

Tajna veza teoretičara zavjera

Teorije zavjere prate sva veća dešavanja i katastrofe, pa tako i zemljotrese. Različite teorije su se širile i tokom ranijih zemljotresa, ali i tokom bilo kojeg drugog većeg događaja. Kada je riječ o njihovom sadržaju, objašnjava Zulejhić, sve one su vrlo slične - događaje u svijetu nastoje prikazati kao rezultat nekog skrivenog plana tajnih vladara svijeta, dok ne nude bilo kakve opipljive i provjerljive informacije.

Među teoretičarima zavjere lako se može naći poveznica između teorija o razornim zemljotresima i ranijim teorijama zavjere.

Tako naprimjer Jamaković u dijeljenoj objavi Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine u kojoj se građani pozivaju da daruju krv komentariše da dobrovoljni davaoci krvi ne bi trebalo da budu oni koji su primili vakcinu protiv COVID-19.

“Prilikom davanja krvi za povrijeđene u Turskoj i Siriji bi valjda trebalo biti najbitnije da osoba nije vakcinisana Covid-vakcinama! Nećete valjda otrovati ljude sa krvlju vakcinisanih osoba prilikom pokušaja da ih spasite! Bože, jadni ljudi! Pazite na one koji vam pomažu, mislim na život generalno, jer se može desiti da vam pomaganjem odmognu”, navodi Jamaković.

Zulejhić objašnjava da upravo takva vrsta poveznica i jeste jedna od karakteristika teorija zavjere.

“Osobe koje su sklone vjerovanju u jednu teoriju, vjerovatno će lako povjerovati i u sve druge. Ono što podaci Raskrinkavanja recimo pokazuju je da su izvori koji su se izgradili i profilisali tokom pandemije, nakon početka ruske invazije počeli dijeliti rusku propagandu i teorije zavjere o tom događaju. Neki od njih sada dijele i teorije zavjere o potresima. Ono što je još zanimljivo u ovom kontekstu, je i to da se različite teorije često sukobljavanju, odnosno donose suprotne i kontradiktorne informacije, što one koje u njih vjeruju, ne sprečava u toj namjeri. Dio ovakvih sadržaja naravno dijele i privatni profili koji nisu istaknuti zavjerolozi, međutim ipak su najdominantnije 'zvijezde' zavjerološkog neba koje postavljaju trendove i najčešće prve prevode sadržaje sa drugih jezika”, pojašnjava Zulejhić.

Jedna od tih zvijezda koja kaže da je zemljotres u Turskoj izazvala Amerika oružjem zbog kojeg je 'CIA ubila Teslu' je i doktor i profesor Branimir Nestorović koji je inače na početku pandemije COVID-19 rekao da je to virus koji postoji samo na Facebooku. On je u nizu objava nastavio da brani svoju teoriju, a u jednom tweetu navodi da su zemljotres izazvale zemlje koje su uoči zemljotresa povukle ambasadore iz Turske. Nestorović kao i ostali teoretičari zavjera za svoje tvrdnje navodi 'dokaze', ovaj put objavljujući video zapis u kojem se vidi svjetlost na nebu nakon zemljotresa.

U opisu videa Nestorović navodi: “Svetlo koje vidite su laserski zraci iz stratosfere kojima Amerikanci izazivaju zemljotrese u Turskoj. Razlog je okretanje Erdogana od NATO-a ka Rusiji. Dokaz u videu”.

Svjetlo iznad neba tokom i nakon zemljotresa nije novost i nije dokaz vještačkog izazivanja zemljotresa. Naprotiv, postoje naučna istraživanja koja objašnjavaju ovaj fenomen.

“Prema nekim istraživanjima, kretanje tektonskih ploča (trenje između njih) stvara statički elektricitet koji se reflektuje u jonosferi. Da kažemo laički, to bi bila obrnuta munja koja ide od zemlje ka nebu”, objašnjava Brlek.

Dok su za teoretičare zavjere svjetla na nebu dokaz djelovanja HAARP sistema, za nauku je to neupitno posljedica prirodnih pojava.

“Električna pražnjenja u Zemljinoj kori i reakcija toga sa jonizovanim česticama u višim delovima atmosfere“, objašnjava Mladenović pojavu svjetlosti na nebu nakon zemljotresa.

I mediji šire teorije zavjere

Pandemija COVID-19 razotkrila je ulogu brojih medija u širenju teorija zavjera, ali u ovom konkretnom slučaju, teorije zavjere o potresima se uglavnom dijele na privatnim profilima i na stranicama na društvenim mrežama.

Ipak, postoje mediji koji si u ovom slučaju širili teorije zavjere. Anonimni portal Provjeri.hr navodi “7 razloga zašto zemljotres možda nije prirodan.” Zanimljivo, to su upravo “razlozi” koje šire teoretičari zavjera, a odnose se na: HAARP, NATO, sankcije Rusiji, munje na nebu, tajno oružje, oštećenje plinovoda, lokaciju epicentra na tursko-sirijskoj granici gdje žive Kurdi. Profil ovog portala na društvenoj mreži Facebook prati 17 hiljada ljudi.

Osim anonimnih portala teorije zavjera šire i elektronski mediji, pa i oni sa gradskom frekvencijom poput beogradskog kanala “Studio B”.

“Ovo rađa sumnju i nije mali broj onih koji sumnjaju da čak ovo nije deo prirode odnosno da ima dio ljudske ruke, da ima dio političke ruke, da je ovo neka vrsta rata. Naravno da ne smijem da se oslonim da nešto tako tvrdim, ali se moram osloniti da o tome govorim i da sve ovo povežem sa svim onim što se dešava u Ukrajini. Sa svim onim što se dešava sa sukobom istoka i zapada. Sukobom dva sveta, možda nekim diplomatskim potezima Turske koji su se dešavali, ali ja neću o tome, o tome će Saša Borojević, moj večerašnji gost”, najavio je voditelj i urednik emisije “Bez kompromisa” srbijanske televizije Studio B Igor Ćurčić.

Emisiju pod naslovom “EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?! VEZA SA UKRAJINOM? ŠTA ČEKA SRBIJU?” na YouTubeu je pogledalo skoro 200.000 osoba, a komentarisalo je više od 1.500 osoba koje uglavnom podržavaju sadržaj emisije. 

Ovaj primjer pokazuje da novinari i mediji ne samo da prenose teorije zavjere, već ih i kreiraju, pa makar ne toliko eksplicitno, već više kreirajući plodno tlo za teoretičare. 

Sagovornik Studija B navodi “argumente” o Teslinom oružju, o mogućnosti izazivanja zemljotresa i drugim zavjerama.

Jamaković i veliki broj teoretičara zavjere i njihovi sljedbenici masovno su kao argument i “dokaz” da je zemljotres namjerno izazvan širili video u kojem se obraća rumunska zastupnica Diana Jovanovici Sosoaca. Ona u video zapisu tokom svog obraćanja govori da je zemljotres u Turskoj i Siriji odgovor na “hrabrost predsjednika Erdogana” te dio plana masovnog smanjenja, odnosno ubijanja ljudi, referirajući se na COVID-19. Zanimljivo je da se u govoru pominju već viđena objašnjenja za “proizvodnju zemljotresa”, poput NATO saveza, Putina, gasovoda.

Medijima, među kojima je i portal Hayat.ba, nije trebalo dugo da podijele, bez uredničke ograde, ovaj video koji promoviše teoriju zavjere.

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, za Mediacentar kaže da je dio online medija odavno, neki i od početka svog rada, van okvira ozbiljnog novinarskog rada, izvan okvira profesionalizma.

“Tabloidizacija je po mom mišljenju zahvatila značajan broj portala, od 600 i više, koliko ih ima prema posljednjim istraživanjima. Razlozi zašto to rade su koliko vidljivi, toliko i neprihvatljivi. Bjesomučna trka za  klikovima, vještačko izazivanje pažnje  bez minimuma ozbiljnosti u pristupu temi, problemu, pitanju, pojavi, glavna je karakteristika velikog broja online medija", dodaje Divković.

Odsustvo zakonske regulative, na koju, kako objašnjava, Udruženje BH novinari godinama ukazuje, i pri tome predlaže zakonsko rješenje, je jedan od uzroka stanja u kojem će se još dugo dešavati teorije na nivou tvrdnji da je zamlja ravna. Sloboda govora, kako kaže, predstavlja nesumnjivo ljudsko i građansko pravo, a u navedenim slučajevima je jasno da se ona zloupotrebljava pa je regulacija neophodna.

“Pri tome, to pravo istim tempom zloupotrebljavaju i mnogi medijski radnici, novinari, kao i mnogi političari. Često nije jasna granica između ove dvije kategorije javnih osoba. Dosadašnji pokušaji obuzdavanja, ostaju na nivou samoregulacije. Tim problemom bavi se Vijeće za štampu (VZS), ali bez mogućnosti da nešto konkretno uradi, jer ogromna većina online medija prvo nisu članovi VZS, nemaju adresu, nemaju odgovornog urednika, nemaju vlasnika. Tu leži najveći problem, odnosno uzrok zbog kojeg se u toj sferi može objavljivati doslovno šta ko želi”, navodi Divković.

Odusustvo profesionalne odgovornosti, dodaje on, ide pod ruku sa odsustvom zakonske regulacije. Društvene mreže, svemu tome pogoduju, jer je odgovornost za širenje jezika mržnje, laži, teorija zavjere i cijele lepeze tekstova koji vrijeđaju ljudsku inteligenciju, je kako kaže, čista iluzija.

“Da je u toj sferi potrebno svari dovesti u red, to je jasno, ali se pri tome ne smije preći linija koja bi značila povratak na staro, cenzuru ili već najavljenju kriminalizaciju klevete i tako dalje”, jasan je Divković.

Dezinformacije i clickbait

Društvenim mrežama šire se i brojne dezinformacije i clickbait članci o zemljotresima u Turskoj i Siriji. Jedna od objava na Twitteru od 3. februara (tri dana prije zemljotresa) odnosi se na “predviđanje” nizozemskog istraživača Franka Hoogerbeetsa da će na jugu Turske prije ili kasnije doći do zemljotresa magnitude 7,5 po Richteru, što su stručnjaci Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) odbili kao naučno utemeljeno predviđanje.

O čemu se zapravo radi? O pukoj slučajnosti. Svi mi možemo reći da će se desiti zemljotres u nekoj zemlji, a posebno onim na trusnim područjima kakva je Turska, i jednog dana zaista će doći do zemljotresa, ali to ne znači da smo predvidjeli zemljotres jer je to naučno nemoguće. Ova tvrdnja je kao da kažete da će jednog dana doći do šumskog požara u Bosni i Hercegovini, a kako se to dešava svake godine, naravno da ćete biti u pravu. No to ne znači da ste ga predvidjeli.

“U današnjoj seizmologiji ne može se predvidjeti tačno vrijeme pojave čak ni najslabijih potresa. Jedino su nakon izuma seizmografa poznata područja gdje je moguća pojava potresa i njihova maksimalna jačina, ali ne i kada će se desiti. Inače, dnevno se u svijetu registruje nekolilo stotina potresa pa nije teško reći da će ih biti”, objašnjava Brlek.

Mladenović kaže da nijednom geologu nije teško da kaže da će se u Turskoj desiti jak zemljotres, jer je ta zemlja veoma poznato seizmično područje, ali niko ne može predvidjeti zemljotres.

“Nije predviđanje zemljotresa ako neko kaže da će se pre ili kasnije u Turskoj desiti takav zemljotres, predviđanje bi bilo da je rekao da će se tog i tog datuma u to i to vreme na tačno određenoj lokaciji desiti zemljotres određene magnitude. Čitala sam te natpise na Twitteru, kao i ono što piše na njegovom sajtu, međutim, nisam uspela da pronađem naučnu zasnovanost njegove teorije”, kaže za Media.ba Mladenović.

Teorije zavjera srozavaju naučna otkrića

O tome da li teorije zavjere nanose štetu, nije uopšte potrebno ni polemizirati. Jedino pitanje iz ovog aspekta je kolika je ta šteta i ko je najviše trpi. Seizmolog Ivan Brlek kaže da teorije zavjere srozavaju mnoga naučna otkrića.

“Naprimjer, neki naučnici provedu decenije da naučno objasne neke prirodne pojave, a u teorijama zavjere neki kvazi naučnik to pobija bez naučnog objašnjenja (npr. Zemlja je ravna, Sunce je udaljeno 7.000 kilometara, i tako dalje). Teorije zavjere unose pometnju i treba ih ignorisati ili čak zabraniti”, stav je ovog bh. seizmologa.  

Za naučnu saradnicu Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu teorije zavjere nanose veliku štetu građanima jer odvlače pažnju ljudi od važnih stvari o kojima govorimo, a to su one kako se treba zaštiti kada se desi zemljotres i šta raditi u tim trenucima.

“Kao i dugoročno, na koji način treba konstruisati objekte u kojima živimo i radimo. Umesto da ljudi razmišljaju o važnim stvarima, pokušavaju da shvate i onako teško shvatljive teorije zavere”, kaže naša sagovornica.

Teorije zavjere koje su se pojavile u vezi sa zemljotresima posljednjih dana, kao i netačne interpretacije i predviđanja tipa „od proleća će početi pojačana seizmička aktivnost“, koje nisu naučno zasnovane, mišljenja je Mladenović, su potpuno kontraproduktivne.

“I ne vidim koja je njihova uloga osim da plaše ljude i da nama koji se bavimo proučavanjem zemljotresa stvaraju više posla u objašnjavanju zašto nešto nije tačno umesto da se bavimo analizom zemljotresa i objašnjavanjem zašto se on dogodio. Da se ja pitam, ja bih kaznila ljude koji se tako neodgovorno ponašaju u ovako teškim trenucima”, smatra Mladenović.

Najveća šteta koju teorije zavjere prave, kaže urednik Raskrinkvanja, ukoliko se ne radi o medicinskim temama koje mogu imati i direktne posljedice za zdravlje ljudi, jeste normalizacija zavjeroloških priča, okvira i pristupa, kao i podrivanje povjerenja u medije i zvanične izvore.

“Niti jedna teorija zavjere ne može nanijeti neku veliku direktnu štetu, međutim svaka teorija zavjere utiče na svijest i promišljanje korisnika/ca”, objašnjava Zulejhić.

Divković smatra da, posmatrano iz ugla novinarske profesije, upravo novinarstvo kao časna i teška profesija, trpi najveće štete.

“Na jednoj strani imamo kolege koji o ogromnoj ljudskoj tragediji pišu sa dubokim ljudskim i profesionalnim osjećanjem, na drugoj strani imamo one koji bi jednu nesreću pravili još većom. Među teoretičarima zavjere ima klasičnih kalkulanata, koji bi u nesreći koja još traje, zaradili neku marku, kroz klik i slično, ali i psihološki labilnih osoba, koje u tome vide zabavu, kao i nazovimo niz ozbiljnih persona koje kroz širenje teorija zavjere i laži doslovno procjenjuju dokle nisko je moguće ići, i da li će neko i kada reći, i sad je dosta. I na kraju, čini mi se da je, kada sve ovo imam na umu, da je dio 'medija' ciljano okrenut ka daljem srozavanju novinarske profesije, njene uloge i značaja”, zaključuje Divković.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.