Selidba medija na online prostor

Online mediji su sadašnjost novinarstva

Selidba medija na online prostor

Informacija je moć, želja za informisanošću neutaživa, a sve želimo znati u trenutku kada se i događa što je omogućio razvoj online medija.

O online medijima se govori kao o budućnosti novinarstva, no, svjedoci smo toga da su online mediji sadašnjost novinarstva i da se novinarstvo prilagođava digitalnom dobu.

Ne tako davno online novinarstvo na našim prostorima smatrano je isuviše neozbiljnim, a čak i danas je potcijenjeno u odnosu na tradicionalne medije. Ipak, iz godine u godinu online mediji dobijaju sve više na značaju, a svoj rad na internet prostor "sele" i mnogi tradicionalni mediji. Neki to čine iz finansijskih razloga, dok drugi to čine, ne samo zbog svoje publike koja traži informaciju u trenutku dešavanja, već i da bi ojačali svoj brend.

Prvi bh. news portal je Klix.ba, a danas, više od 16 godina od pokretanja prvog news portala u Bosni i Hercegovini, postoji širok izbor profesionalnih online medija. Naravno, bitno je razlikovati profesionalne web portale od amaterskih kojih je također mnogo. Također, bitno je razlikovati profesionalno novinarstvo od takozvanog građanskog novinarstva.

Pojedini web siteovi, blogovi, forumi i društvene mreže nerijetko su izvori informacija novinarima, no te informacije trebaju služiti samo kao polazna osnova za daljnje novinarsko istraživanje i provjeravanje.

Profesionalni online mediji

Profesionalni news portal uvijek ima impressum, kako bi publika znala ko stoji iza autorskih uradaka. Ima i kontakt kako bi bila omogućena komunikacija sa uredništvom i novinarima, ali i kako bi mogli biti pozvani na odgovornost. Amaterski portali uglavnom ne pružaju te informacije, a od profesionalnih portala razlikuju se i po tome što krše autorska prava, bilo da je riječ o tekstu, fotografiji ili videu, tako što preuzimaju sadržaje drugih medija bez odgovarajuće atribucije.

Kada je riječ o autorskim pravima, razvoj online medija u Bosni i Hercegovini nije praćen odgovarajućom zakonskom regulativom u oblasti zaštite autorskih prava na internetu. Vijeće za štampu BiH, koje je samoregulacijsko tijelo, nadgleda primjenu etičkih standarda ne samo u štampi, nego i u online medijima u BiH, ali Vijeće za štampu ne može kazniti one koji krše profesionalne i etičke standarde i kodekse, ili šire govor mržnje.

No, kada govorimo o budućnosti novinarstva to je jedno od pitanja na koje će morati adekvatno biti odgovoreno u što skorijoj budućnosti.

A, online mediji preuzet će, zasigurno, primat, samostalno ili u "kombinaciji" sa tradicionalnim medijima, koji neće izumrijeti, iako se često to pitanje postavlja, već prilagoditi.

Na primjer, N1 televizija je news kanal koji, između ostalog, omogućava uživo praćenje svakog bitnog događaja. Međutim, televizija nije jedina platforma putem koje je takvo nešto omogućeno nego i je to i web stranica.

Putem web portala N1 televizije omogućeno je praćenje TV sadržaja u stvarnom vremenu bez obzira gdje se nalazite što znači da više nije neophodno sjediti ispred TV aparata i gledati vijesti ili neki drugi sadržaj, već je omogućeno da to činite bilo gdje da se nalazite i u bilo kojem trenutku, putem mobilne aplikacije.

Nove aplikacije koje omogućavaju još brži prenos tačne i pouzdane informacije, fotografije, infografike, videa... pristupačnost i sinergija sa tradicionalnim medijima su budućnost online medija i budućnost novinarstva. Naravno, to je novi izazov za novinarsku profesiju i novinarstvo uopće, jer online novinarstvo traži 24/7 online novinara koji je u svakom trenutku upoznat sa svim dešavanjima.


Prije 150 godina odštampana je prva novina u Bosni i Hercegovini – 7. aprila 1866. godine u Sarajevu se pojavio prvi broj Bosanskog Vjestnika. Povodom tog značajnog jubileja, Mediacentar će objaviti desetine tekstova o novinarstvu i štampi u BiH. Obilježavanje jubileja podržao EUSR.