Sarajevski Jevrejski glas o Kristalnoj noći

Sarajevski Jevrejski glas o Kristalnoj noći

Sarajevski Jevrejski glas o Kristalnoj noći

Sarajevski Jevrejski glas izvijestio je o Kristalnoj noći, velikom pogromu koji se desio širom Njemačke 9. novembra 1938. godine.

Kristallnacht se smatra prvim masovnim činom nasilja nad Jevrejima u nacističkoj Njemačkoj i bio je prva naznaka onoga što danas nazivamo holokaustom.

Te noći je hiljade izloga jevrejskih radnji razbijeno, kao što su i mnogi jevrejski objekti uništeni, a po razbijanju stakala kasnije je sve nazvano Kristalna noć.

Nakon toga je oko 30000 Jevreja odvedeno u koncentracione logore, a zločini nad tim narodom su nastavljeni u ratu koji je dolazio.

Jevrejski glas, časopis kulturno-prosvjetnog društva La Benevolencija  u Sarajevu, izvijestio je o Kristalnoj noći, u novembru 1938. godine, o paljenju sinagoga i protjerivanju Jevreja u Njemačkoj.


Prije 150 godina odštampana je prva novina u Bosni i Hercegovini – 7. aprila 1866. godine u Sarajevu se pojavio prvi broj Bosanskog Vjestnika. Povodom tog značajnog jubileja, Mediacentar će objaviti desetine tekstova o novinarstvu i štampi u BiH. Obilježavanje jubileja podržao EUSR.