Prije 40 godina Sarajevo je bilo pozornica svijeta

Prije 40 godina plamen Sarajeva je obasjao svijet

Prije 40 godina Sarajevo je bilo pozornica svijeta

Dan kada je Sanda Dubravčić zapalila olimpijski plamen.

Priredili: Infobiro i Media.ba

Prije četrdeset godina otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Svečanost je počela u 14:30, a nekadašnja hrvatska klizačica Sanda Dubravčić je petnaest minuta kasnije zapalila olimpijski plamen.

“Od danas je Sarajevo pozornica svijeta, simbol mira i progresa. Sarajevo i Sarajlije su sudionici onoga za što su se godinama pripremali i živjeli. Počinje najveća manifestacija koja je ikada održana na tlu jedne nesvrstane zemlje”, objavile su Večernje novine.

U novinama piše da je olimpijski plamen, “simbol mira i zajedništva”, obasjao “olimpijsko Sarajevo”. Dva plamena su dan ranije, 7. februara 1984., spojena u Spomen-parku Vrace, a zatim je tačno u 17:00 sati uz “veličanstvenu smotru bratstva i jedinstva”, plamen stigao na plato ispred Kulturno-sportskog centra Skenderija.

“Najveličanstveniji trenutak, koji će sigurno biti trajno urezan u sjećanje svakog žitelja Sarajeva i brojnih gostiju je trenutak kada je tačno u 17,10 sati, uz zvuke Olimpijske himne Ajdin Pašović, posljednji nosilac zapalio baklju. Olimpijski plamen prenoćio je u »Skenderiji«, nakon čega će danas u 14,45 sati biti prenesen na stadion »Koševo«, na kojem će Sanda Dubravčić paljenjem Olimpijskog plamena označiti početak 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu”, napisale su na prvoj stranici Večernje novine na dan otvaranja Olimpijade.

Dvadeset godina kasnije, Sanda Dubravčić je prvi put ponovo posjetila Sarajevo. U intervjuu za Nezavisne novine, u februara 2004., je izjavila:

“Kada sam nakon dvije decenije sletjela na Sarajevski aerodrom, bila sam jako uzbuđena. Kroz glavu su mi prošle scene iz 1984. godine i trenutak kada sam se popela da upalim plamen i tako označim početak 14. zimskih olimpijskih igara. Bilo je lijepo, prekrasno, jedinstveno, magično, u stvari, nema adekvatne riječ kojom se to može opisati. To se samo jednom može doživjeti. To je čast koja se rijetkim sportistima ukaže”.

Večernje novine su 8. februara 1984. godine pisale i o nekadašnjim sportistima koji su na Olimpijadu došli kao novinari, komentatori i izvjestioci.

“Nekadašnji asovi bijelih i ledenih terena, danas su u Sarajevu kao novinski izvještači ili televizijski komentatori. Među njima su: Erik Hajden, Brajan Džems Poker, Ginter Polanec, Gerd Mel, Lotar Koler, Mišel Karije, Ken Rid, Džini Hanter. Robert Seger, Zan Pol Šartan, Hari Valerijan, Ugo Seir, Oto Dželinek, Ivan Paganeti i Francisko Fernandes”.

Pisale su i o “razbijaču magle”, hemijskom sredstvu koje se koristilo kako bi aerodrom u Sarajevu bio osposobljen za letove.

“Prema kompjuterskoj prognozi, magla koja se jučer u 7 časova iznenada pojavila na Sarajevskom aerodromu i okolini trebala je da traje do 9 časova. Međutim, čim se magla pojavila, razbijena je hemijskim sredstvom, dejstvom sa zemlje, u roku od samo 20 minuta i Aerodrom je osposoljen za normalan saobraćaj”, napisano je u tekstu Večernjih novina 8. februara 1984.

Ovaj tekst je krajem januara 2024. objavio Infobiro na svojim društvenim mrežama, a brojni mediji su ga prenijeli. Poredili su situaciju danas u Sarajevu koje se u zimskim periodima često suočava sa maglom i smogom i pitali se gdje je nestao “razgijač magle”. Rijetki su istražili o kakvom sredstvu je riječ, da li se koristi danas i koliko takvo hemijsko sredstvo može biti opasno.

Tekst je dio serijala koji su pripremili Infobiro i Media.ba povodom 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Večernje novine su dostupne u digitalnom arhivu Infobiro.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.