Televizija Sarajevo je tokom Olimpijade program emitovala na engleskom i francuskom jeziku

Televizija Sarajevo je tokom Olimpijade program emitovala na engleskom i francuskom jeziku

Televizija Sarajevo je tokom Olimpijade program emitovala na engleskom i francuskom jeziku

Sarajevske Zimske olimpijske igre u Večernjim novinama.

Priredili: Infobiro i Media.ba

Tačno prije 40 godina, dan prije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, 7. februara 1984. godine, Večernje novine su objavile tekst o specijalnom programu Televizije Sarajevo.

U tekstu pod nazivom “Program bez granica”, autor Ž. Bratić piše da Televizija Sarajevo od 5. do 20. februara 1984. godine emituje specijalni program “Dobro došli u Sarajevo” na engleskom i francuskom jeziku. Kaže da smo mi realizacijom programa postali prvi organizator jedne međunarodne manifestacije koji za potrebe stranih gostiju emituje televizijskih program nа jeziku koji nije jezik zemlje domaćina.

“Ovaj televizijski poduhvat će uz sve ostale kulturne manifestacije u gradu na svoj način doprinijeti da sve ukupan sadržaj koji ćemo ponuditi gostima Sarajeva bude još bogatiji i sadržajniji. Biće komponovan od informativnih, muzičkih, igranih televizijskih emisija, šou-programa, dokumentarnih, crtanih i igranih filmova. U okviru informativnih emisija emitovaće se vijesti iz svijeta, TV dnevnik, dnevni sportski pregledi o zbivanjima na olimpijskim borilištima, kao i informacije praktične prirode koje će pomoći strancima da se što bolje snađu u Sarajevu”.

Autor navodi da su ostali programi – muzički, zabavni, dokumentarni i igrani – već prevedeni u cjelosti na engleski i francuski i čekaju na emitovanje. Glavni urednik Redakcije Specijalnog programa Pero Radović je rekao da su se prilikom izbora tog dijela programa vodili time da emisije budu nacionalnog karaktera. Program će, piše autor, stranim gostima pružiti i mogućnost zabave i da “gost ispuni svoje slobodno vrijeme”.

“U okviru ovog programa stranci u Sarajevu će moći da vide na TV ekranima i velik broj emisija svjetskih televizijskih stanica. U ovom bloku Specijalnog programa će biti emitovani nacionalni šou-programi televizijskih kompanija onih zemalja čiji će sportisti učestvovati u Igrama”, navodi se u tekstu.

Večernje novine su 7. februara 1984. godine objavile i informacije o posebnom režimu saobraćaja 7. i 8. februara 1984. u Sarajevu ali i mapu kojom se objašnjava kako gledaoci mogu doći do stadiona Koševa, gdje su dan kasnije i otvorene Zimske olimpijske igre.

Tekst je dio serijala koji su pripremili Infobiro i Media.ba povodom 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Večernje novine su dostupne u digitalnom arhivu Infobiro.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.