Portal Udar: Ostaju li Romi bez kvalitetnog sadržaja?

Portal Udar: Ostaju li Romi bez kvalitetnog sadržaja?

Portal Udar: Ostaju li Romi bez kvalitetnog sadržaja?

Saradnici romske nacionalnosti ne želi nastaviti saradnju s Udarom bez Tanića.

Nakon što je došlo do raskola između Dalibora Tanića, urednika portala Udar i Radenka Udovičića, osnivača organizacije u okviru koje je portal osnovan, taj online medij napustilo je nekoliko saradnika. Trenutno portal Udar i naloge na društvenim mrežama koje se vežu za njega, uređuju različite osobe, pa na stranici Udara na društvenoj mreži Facebook stoji da je koncept portala ukraden romskoj zajednici, a na web stranici portala piše da su društvene mreže tog medija otuđene.

U saopštenju za javnost “Medijskih inicijativa” na portalu Udar navode da nekadašnji glavni urednik portala Udar vodi kampanju protiv rada portala i organizacije koja je osnivač tog medija, kao i da je Tanić „samovoljno promijenio šifre web stranice portala Udar, čime je direktoru medija onemogućeno upravljanje portalom”.

Novinar i bivši urednik Udara Dalibor Tanić ne spori da je Udovičiću onemogućio upravljanje društvenim mrežama za koje smatra da ima potpuno pravo da njima upravlja jer ih je on i kreirao.

Sve je počelo, priča Tanić, kada se Udovičić kao dio menadžmenta miješao u urednički posao pa je bez znanja urednika objavljivao sadržaj na portalu. Tada je i donio odluku da Udovičiću oduzme mogućnost pristupa web portalu. Društvene mreže portala i dalje su pod kontrolom Tanića.

„Zašto bih ih vraćao, to je moja veza s publikom“, kaže Tanić za Mediacentar dodajući da je uzrok raskola „različito shvatanje vizije portala”.

U saopštenju “Medijskih inicijativa” stoji i kako pristup portalu nije dobrovoljno vraćen, nego je to bila tehnička intervencija administratora, a da je istovremeno Udovičiću onemogućena pozicija koadministratora Facebook stranice Udar koja je ključni kanal portala na društvenim mrežama, a isto je i sa Instagram i Twitter nalozima. 
 
Kako je nastao Udar?
 
Tanić u razgovoru za Mediacentar kaže da je 2016. došao na ideju da napravi romski portal – Udar. Ideju je predstavio donatorima, ali uslov da dobije novac, kako kaže, je bio da konkuriše kao nevladina organizacija ili udruženje, nikako kao pojedinac. To je, priča on, predstavio Radenku Udovičiću, direktoru “Medijskih inicijativa” koje su na kraju i osnovale portal Udar 2017. godine otkad je Tanić bio glavni i odgovorni urednik.
 
U međuvremenu su se on i Udovičić udaljili i njihova saradnja je prekinuta u subotu. Tanić je obaviješten da se njegov Ugovor o djelu prekida.
 
„On je bio honorarni saradnik. Dakle ne radi se o otkazu nego prekidu ugovora. Prekršio je ugovor, otuđio je društvene mreže portala. Sada preko njih plasira netačne informacije, igra na nacionalnu ugroženost. Portal radi normalno“, kratko je za Mediacentar prokomentarisao Udovičić.
 
Tanić smatra da je njegova ideja ukradena i od Udovičića traži da „romski portal vrati Romima“.
 
„Cijeli koncept je Romi za Rome“, objašnjava Tanić, dodajući da su svi saradnici Udara romske nacionalnosti otkazali saradnju. Dva saradnika portala Udar su to i potvrdili za Mediacentar.
 
Dalila Ahmetović, saradnica portala kaže da se sve desilo iznenada. Za višemjesečne nesuglasice nije znala. Nije imala problema ni sa Tanićem ni sa Udovičićem.
 
„Prvobitni cilj ‘Udara’ kao romskog medija jeste da Romi i Romkinje izvještavaju o aktuelnostima u romskim zajednicama. Otkazom Dalibora Tanića sa pozicije glavnog urednika narušen je koncept i cilj tog projekta pod nazivom ‘Romi za Rome’. Dalibor, kao urednik, kolega i prijatelj, zaslužuje moju podršku i podršku drugih kolega. Bez romskih saradnika ‘Udar’ (na romskom jeziku riječ udar znači vrata) ne može biti vrata romske zajednice“, mišljenja je Ahmetović koja saradnju s Udarom ne želi nastaviti bez Tanića.
 
Asmir Husić, saradnik portala, kaže da prema njegovim saznanjima većina saradnika romske nacionalnosti ne želi nastaviti saradnju s tim medijem bez Tanića.
 
„Većina nas je odlučila da pruži podršku Daliboru kao glavnom uredniku i osobi koja nas je, u jednu ruku, i naučila o svim detaljima kako napisati tekst, kako ga objaviti i sve specifičnsoti koje se tiču amaterskog novinarstva“, kaže Husić za Mediacentar i dodaje da je ovo veliki gubitak za romsku zajednicu čiji je glas, mišljenja je, predstavljao portal Udar.
 
„Ovo je zloupotreba romske zajednice“, kaže Tanić, dodajući da je neophodno da Romi izvještavaju o Romima.
 
Iz “Medijskih inicijativa” optužuju Tanića da u problem uvlači saradnike romske nacionalnosti i veže ih za svoju poziciju.
 
“Svi saradnici su dobili poziv da nastave surađivati sa medijem. Dio je prihvatio, dio odbio, a dio je rekao da će samo malo sačekati, jer trpi pritiske. Tanić navodi da ‘je portal očišćen od Roma’ što je velika kleveta jer niti jednom saradniku nije otkazana saradnja”, navedeno je u saopštenju Medijskih inicijativa.
 
Portal Udar nastavlja sa radom, a Udovičić najavljuje i pravnu bitku za povratak društvenih mreža. Da će portal nastaviti s radom vjeruje i Tanić, ali smatra da sadržaj o Romima, bez Roma, neće biti kvalitetan.
 
Predsjednik Saveza Roma BiH Dervo Sejdić u izjavi za Mediacentar kaže da ne želi da se miješa u unutrašnje odnose urednika ili redakcije portala Udar. Nada se da će portal nastaviti s radom.
 
„Ne bi bilo dobro da romska zajednica pa i jedan medij, ma bilo koji, zavise o jednom čovjeku. Udar treba da radi na osnovama na kojima je i uspostavljen. Da bude glasilo Roma u BiH, o Romima i za Rome“, kazao je Sejdić.
 
Vjeruje da nije neophodno da za Udar trebaju eksplicitno izvještavati Romi ili ga uređivati ali da „s druge strane, dobra stvar je da najveći broj izvještača s terena pa i uredništva budu Romi. Iz razloga pristupa romskoj zajednici, poznavanja romske zajednice, od kulture, tradicije, običaja. Ne bi bilo pametno ostaviti Udar bez dopisnika romskih aktivista.“
 
Medijski sadržaj za manjine nedovoljan
 
Manjinske zajednice u BiH nemaju luksuz da ostanu bez sadržaja ili medija koji o njima izvještavaju jer je i postojeći sadržaj nedovoljan. Istraživanje RAK-a iz 2019. pokazuje da je sadržaj namijenjen manjinskim i ugroženim grupama – i sadržaj prilagođen osobama s invaliditetom – izuzetno slabo zastupljen u televizijskim i radijskim programima u BiH
 
„Program koji se bavi ili je namijenjen manjinama na televiziji čini svega 0,19%, a na radiju 0,06%“, stoji u analizi RAK-a.
 
Od prošle godine javni emiteri imaju obavezu minimalno jedan sat sedmično programskog sadržaja posvetiti nacionalnim manjinama, među kojima su i Romi, ali uprkos tim izmjenama „pandemija koronavirusa je dodatno marginalizirala manjinske grupe u medijima jer su se resursi i izvještavanje uglavnom fokusirali na slučajeve COVID-a 19 i mjere za suzbijanje pandemije“, stoji u IREX-ovom izvještaju za 2021. godinu.
 
Dok su postojeći medijski sadržaji namijenjeni manjinama minimalni, svako smanjenje norme ili kvaliteta sadržaja štetno je za manjinske zajednice, u ovom slučaju Rome. 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.