„Digitalni svijet“ u osnovnim školama: Đaci uče o uređajima i sigurnosti ali i bontonu

„Digitalni svijet“ u osnovnim školama: Đaci uče o uređajima i sigurnosti ali i bontonu

„Digitalni svijet“ u osnovnim školama: Đaci uče o uređajima i sigurnosti ali i bontonu

Od početka ove školske godine, đaci drugih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj jednom sedmično uče o pravilnoj upotrebi digitalnih medija, ali i kako da se zaštite od zloupotreba i kako da pristojno komuniciraju. „Digitalni svijet“ novi je predmet u nastavnom planu i programu, a za narednu godinu najavljeno je uvođenje i predmeta „Medijska pismenost“ u gimnazije Republike Srpske.

Za učenike nije pripremljen udžbenik po kome bi mogli da prate nastavu „Digitalnog svijeta“, ali je kreiran priručnik za nastavnike. Na izradi je radilo 11 osoba, koje su takođe autori programa za predmet. Kako je navedeno u samom priručniku, njih devet dolazi iz „reda vaspitno-obrazovnog osoblja“, dok dvije osobe predstavljaju Republički pedagoški zavod.

„Imajući u vidu sve dobrobiti razvoja današnje tehnologije, ali isto tako i njene opasnosti, ugrožavanje bezbjednosti i zloupotrebe, škola i nastavnici su ti koji će napraviti pravi balans i razvoj digitalnog svijeta učiniti saveznikom u ličnom razvoju i napredovanju svakog učenika. Znamo da svaka novina izaziva nelagodu, strah od neuspjeha i podozrenje, ali ako imamo na umu da naša djeca sve nadolazeće promjene prihvataju veoma lako, sa interesovanjem i ushićenjem, ne preostaje nam ništa drugo nego da im pomognemo i otvorimo puteve razvoja. Koristeći se ranijim iskustvima, znanjima i stečenim kompetencijama, sa učenicima ćemo uspostaviti jedan partnerski odnos koji će rezultirati izgradnjom jednog novog savremenog društva“, navedeno je u priručniku.

On se sastoji od niza lekcija i vježbi za đake drugih razreda. Od njih se očekuje da razlikuju digitalne i analogne uređaje, opisuju i crtaju određene uređaje, ali i snimaju video snimke na određenu temu i propituju šta je to pristojna online komunikacija. Jedna od oblasti koje se obrađuju je čuvanje ličnih podataka i izbjegavanje zloupotreba. Učenici takođe uče da propituju istinitost sadržaja i informacija koje pronađu.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da su nastavnici prošli dva dijela obuke, od predviđena tri.

„Prvi dio je završen u avgustu, drugi u septembru, a treći će biti do kraja oktobra. Obuku izvode članovi stručnog tima za izradu programa u prvoj trijadi i predstavnici MUP-a Republike Srpske u dijelu koji se odnosi na bezbjednost učenika prilikom korištenja digitalnih uređaja“, kazali su.

Nakon svakog dijela obuke od nastavnika je traženo da ocijene obuku i sam predmet. Iz Ministarstva prosvjete i kulture kažu da rezultati pokazuju da su obuke bile korisne, a predmet dobro prihvaćen.

Majka dječaka koji pohađa drugi razred osnovne škole, Jelena Pralica, kaže da je njenom sinu „Digitalni svijet“ zanimljiv. Kako joj je rekao, uvijek nauči nešto novo.

„Ali da bi mu svakako bilo zanimljivije da sve to mogu vježbati i na računaru, recimo, a ne samo ovako da im učiteljica priča o tome. I kaže da je zapravo shvatio da previše gledanja u telefon ili igranje igrica može biti opasno po zdravlje tek kad im je učiteljica na času rekla“, govori Jelena Pralica, po struci novinarka.

Ona smatra da se sa ovim predmetom poprilično zakasnilo, jer je „sigurno mnogo više osmogodišnjaka visprenije kada je digitalni svijet u pitanju od svojih roditelja“.

„Prvo, mislim da su u drugom razredu na ovaj način samo bespotrebno dodatno opterećeni, jer upravo sada svakako puno uče pošto savladavaju slova, računske radnje, čitanje, pisanje... A predmet 'Digitalni svijet' im je samo još dodatnih suvoparnih informacija. Mislim da je besmisleno bilo upustiti se naprečac u takav 'projekat', učitelji su tokom ljeta i odmora imali nekakva predavanja, udžbenik uopšte ne postoji. Sve u svemu mislim da je, s jedne strane, dobro da uče o tome, ali da tome ipak treba pristupiti studioznije i profesionalnije“, navodi ona.

Po struci učiteljica, Aleksandra Stojković kaže da njena kćerka „Digitalni svijet“ ocjenjuje kao zanimljiv. Kada je saznala za uvođenje novog predmeta, Aleksandra se zabrinula zbog preopterećenosti učenika gradivom. Međutim, kad se upoznala sa sadržajem, promijenila je mišljenje.

„Mislim da je odlična stvar. Pogotovo što danas mnogo djece boravi na internetu, na računarima i tabletima. Niko od nas ne kontroliše 100 posto šta mu dijete gleda na internetu. Za sada nisu radili, ali učiteljica je najavila da će se učiti o štetnosti interneta i stvarima koje nisu dobre“, govori Aleksandra.

Medijska pismenost u gimnazijama

Na inicijativu Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, od naredne godine učenici u gimnazijama u Republici Srpskoj moći će da uče i o medijskoj pismenosti.

„Naša inicijativa je išla u pravcu izučavanja medijske pismenosti u gimnazijama, kroz uvođenje izbornog  predmeta ili kroz sistem obaveznog izučavanja u okviru redovnih predmeta. Iz Republičkog pedagoškog zavoda u odgovoru na inicijativu je navedeno da će aktivnosti na uvođenju tema kojima se bavi medijska pismenost u postojeće programe biti intenzivirane od 2022. godine. Navedeno je da će se u tom periodu izrađivati nastavni programi za nastavne predmete u gimnazijama“, kazala je za Media.ba Sandra Kovačević Đurđević iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, te dodala da je ministarstvo ovu temu prepoznalo kao važnu još 2017. godine.

„Medijska pismenost“ će učenicima gimnazija biti fakultativni predmet, a Republički pedagoški zavod će do kraja godine pripremiti prijedlog promjena u planu i programu, nakon što same gimnazije dostave svoje prijedloge.

„Plan i program za sve predmete koji se izučavaju u gimanaziji će uraditi stručni timovi za pojedine predmete. Na isti način će se uraditi i program za medijsku pismenost“, rečeno nam je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

 

Ovaj članak objavljen je u okviru projekta “Mladi za bolje medije” koji finansira Evropska unija, a zajednički implementiraju Mediacentar Sarajevo i Ja bih EU. Stavovi izneseni u ovom članku isključiva su odgovornost autorice i ne predstavljaju nužno stavove Evropske unije.

 

 

 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.