Insajder: Odgovornost prema ljudima koji nas gledaju

Insajder: Imamo odgovornost prema ljudima koji nas gledaju

Insajder: Odgovornost prema ljudima koji nas gledaju

Istraživački serijal "Insajder" beogradske TV B92, već godinama predstavlja sinonim za kvalitetno novinarsko istraživanje.

Insajder je krenuo sa radom 2004. godine, kada je emitovan prvi serijal, na kojem je radilo samo dvoje ljudi, Brankica Stanković, autorica i urednica i Miodrag Čvorović, producent. Naredne godine, timu se pridružuje i novinarka i istraživačica Mirjana Jevtović. 

Istraživali su iznošenje državnog novca na Kipar, korupciju u državnim institucijama, ubistvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, fudbalsku mafiju, a Mirjana Jevtović ističe kako je jedan od najtežih serijala bio onaj o korupciji u državnim institucijama: "Na početku smo to zvali građevinska mafija, ali kasnije se ispostavilo da su najveći srpski biznismeni do svoje imovine došli tako što su im, da kažem, političari izlazili u susret".

Na temama emitovanim u serijalima, tim Insajdera znao je da istražuje i do osam mjeseci, a o načinu na koji novinari Insajdera prikupljaju i analiziraju prikupljene podatke, razgovarali smo sa Mirjanom Jevtović.

Danas na produkciji serijala radi šest osoba, a Mirjana ističe kako im nove medijske tehnologije pomažu ali ujedno i otežavaju istraživanja. Upečatljivo je to da za svoje emisije uvijek koriste i grafičke prikaze kako bi gledaocima mogli što kvalitetnije približiti priču.

Nakon emitovanja serijala pod nazivom (Ne)moć države u kojoj su razotkriveni postupci navijača i huligana, njihovi poslovi s drogom, zbog prijetnji ali i zbog informacija da joj se sprema ubistvo, Brankici Stanković je, početkom decembra 2009. godine dodjeljena dvadesetčetverosatna policijska zaštita.

Pet godina kasnije, Stankovićeva i dalje živi pod policijskom zaštitom, a svoja iskustva rada na Insajderu kao i života pod zaštitom opisala je u knjizi Insajder, moja priča, objavljenoj krajem 2013. godine. 

Mirjana ističe da im, uprkos svemu, motivacija za rad ne opada i da ipak imaju odgovornost prema ljudima koji prate njihovu emisiju. 

 

Intervju sa Mirjanom  Jevtović sniman je u okviru Foruma digitalnih medija održanog 6-7.3.2014. u Mediacentru Sarajevo.  

Ovaj tekst je objavljen u sklopu projekta 'Public Data Now' podržanog od strane Holandske ambasade u BiH'. Tekstove vezane za pristup podacima i data novinarstvo možete čitati u našem serijalu ovdje.