Profesionalni fotoreporteri na Instagramu

Profesionalni fotoreporteri na Instagramu

Profesionalni fotoreporteri na Instagramu

Profesionalni fotoreporteri sve češće koriste popularnu društvenu mrežu Instagram da ispričaju priče sa svojih putovanja.
 
 
Instagram je korisnike smart telefona pretvorio u amaterske fotografe: najpopularnija društvena mreža za fotografije danas ima preko 200 miliona aktivnih korisnika. Neki kritičari smatraju da „Instagram efekat“ nanosi štetu profesionalnoj fotografiji – da svojim filterima i alatima za obradu fotografija previše pojednostavljuje profesiju koja zahtjeva ozbiljnu posvećenost i vještine. No, profesionalni fotografi i fotoreporteri pridružuju se Instagramu u sve većem broju, a TIME magazin dodjeljuje i godišnju nagradu za najboljeg Instagram fotografa. Mashable.com je prikupio listu fotoreportera koji koriste Instagram da prikažu svakodnevnicu na svojim putovanjima i dopune priče koje objavljuju, a tu su i dva bh. fotoreportera koji objavljuju fotografije na ovoj društvenoj mreži.
 
David Guttenfelder (@dguttenfelder)
Fotograf Associated Pressa i sedmostruki dobitnik nagrade World Press Photo, proglašen TIME-ovim Instragram fotografom 2013. Guttenfelder je 2013. po zadatku putovao u Sjevernu Koreju, a njegov Instagram profil pružio je rijedak uvid u svakodnevnicu ove zemlje. „Niko ne zna ništa o Sjevernoj Koreji i tome kako ona izgleda. Ovo je ujedno velika prilika i velika odgovornost“, kaže Guttenfelder. 
 
Phil Moore (@philmoorephoto)
Freelance fotograf sa bazom u istočnoj Africi. Moore profesionalno fotografira scene političkih i prirodnih prilika u Kongu, Libiji i drugim afričkim državama. Na Instagram postavlja izuzetne prizore afričkog krajolika.
 
Benjamin Lowy (@benlowy)
Jedan od pet fotoreportera koje je TIME magazin izabrao da putem Instagrama dokumentuju posljedice uragana Sandy u New Yorku. Jedna od ovih fotografija dospjela je i na naslovnicu magazina. Lowy je izvještavao i iz rata u Iraku, te Darfura, Afganistana i Libije. 
 
Michael Christopher Brown (@michaelchristopherbrown)
Američki fotograf koji radi za National Geographic i trenutno živi u Kongu. Brown i njegove fotografije iz libijske revolucije bili su predmet HBO-ovog dokumentarca Svjedok. Na Instagramu dijeli scene iz života stanovnika Konga i starije fotografije iz Libije.  
 
Marcus Bleasdale (@marcusbleasdale)
Bleasdale se bavi dokumentarnom fotografijom i trenutno radi za National Geographic sa fokusom na pitanja ljudskih prava. Na Instagramu dijeli fotografije koje prikazuju njegov rad na izvještavanju o nasilju iz Centralnoafričke Republike, ali i idilične prizore iz Evrope i SAD-a.
 
Ed Kashi (@edkashi)
Fotoreporter, autor filmova i predavač, Ed Kashi je u zadnje vrijeme stacioniran na Bliskom istoku, odakle prati konflikt u Siriji. Njegov Instagram se sastoji od prikaza svakodnevnice sirijskih izbjeglica, sa posebnim fokusom na djecu. 
 
Randy Olson (@randyolson)
Fotograf National Geographica i osnivač udruženja fotografa ovog magazina, Olson na Instagram postavlja fotografije koje je tokom svoje karijere snimio u Africi, Indiji i Australiji. 
 
Kevin Frayer (@kevinfrayer)
Fotoreporter koji trenutno radi u Aziji. Na svom Instragram profilu dijeli kako idlične fotografije zalazaka sunca u Kini, tako i posljedice razarajućeg tajfuna na Filipinima. 
 
Ivan Kashinsky (@ivankphoto)
Freelance fotograf i saradnik magazina National Geographic, Kashinsky na Instagramu objavljuje serijal živopisnih fotografija krajolika i stanovnika Ekvadora, snimljene isključivo mobilnim telefonom. 
 
Laura El-Tantawy (@laura_eltantawy)
Britansko-egipatska fotografkinja ima oko za apstraktne detalje i u svojim slikama na Instagramu se često fokusira na detalje teksture i svjetla. Njeni portreti su snimljeni iz velike blizine i ostavljaju utisak intimnosti, a prati ih i kratka priča o subjektu. 
 
Glenna Gordon (@glennagordon)
Za razliku od svog profesionalnog angažmana, koji pripovijeda o životu u Africi u formatu velikih reportaža, Gordonova se na Instagramu fokusira na detalje i teksture, kao što su prizori injem pokrivenog lišća na ulicama New Yorka ili slamom prekrivenog krova skloništa za izbjeglice iz Darfura. 
 
Andrew Quilty (@andrewquilty)
Australijski fotograf trenutno stacioniran u Afganistanu, gdje snima crno-bijele portrete života u Kabulu.
 
Amy Toensing (@amytoensing)
Saradnica National Geographica koja drži časove fotografije djeci i odraslima u siromašnim zajednicama. Njen Instagram profil obiluje živopisnim fotografijama i portretima žena i djece. 
 
Lynsey Addario (@lynseyaddario)
Dokumentarna fotografkinja koja je izvještavala iz Agfanistana, Iraka, Libanona, Darfura i Konga. Addario se u svom radu fokusira na konfliktne zone, no njen Instagram ima vedriji ton.  
 
Damir Šagolj (@damirsagolj)
Fotoreporter Reutersa, rođen u Sarajevu, trenutno baziran na Tajlandu. Šagolj na Instagramu objavljuje telefonom snimljene prizore kako svakodnevnice stanovnika tako i udarnih vijesti sa Tajlanda.
 
Ziyah Gafic (@ziyahgafic)
Fotoreporter rođen u Sarajevu, izvještavao iz preko 40 zemalja. Gafić je nedavno kompletirao svoj projekat "Troubled Islam". Na Instagramu trenutno objavljuje fotografije detalja iz masovnih grobnica (o kojima govori i za TED), te starije fotografije sa svojih fotoreporterskih putovanja.