Brazilski novinari izvještavaju o sportu u BiH i Hrvatskoj

Svjetsko prvenstvo

Brazilski novinari izvještavaju o sportu u BiH i Hrvatskoj

Već treću godinu zaredom brazilska televizijska kuća SPORTV sprovodi projekat pod nazivom PASSAPORTE SPORTV. Osnovna ideja jeste da mladi novinari na početku karijere rade na izvještavanju sa velikih sportskih događaja. Nakon Svjetskog prvenstva u nogometu 2010. godine kao i Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, fokus trećeg izdanja PASSAPORTE-a je ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Novinari angažovani na projektu živjet će osam mjeseci  u zemljama poput Kostarike, Hrvatske, Irana, Njemačke, Grčke, Portugala, Španije, Holandije i Argentine.

Marcelo Franca, urednik i koordinator projekta, dugogodišnji brazilski novinar ističe kako će novinari angažovani na ovom projektu raditi na veoma specifičan način: umjesto cijelog tima ljudi, jedan novinar će obavljati cijeli posao, odnosno izvještavat, snimati i montirati priloge, ali i producirati iste.

O ovogodišnjem konceptu PASSAPORTE-a i načinu rada za MC Online govori Marcelo Franca, koordinator projekta.

Na koji način ste birali zemlje učesnice u ovogodišnjem izdanju vašeg projekta? Na kakvim će prilozioma novinari raditi?

Veoma je značajno da predstavimo zemlje sa dugogodišnjom tradicijom u nogometu poput Njemačke i Argentine, ali jednako i zemlje poput Hrvatske i Irana, jer vjerujemo da tu postoje odlične priče koje želimo prenijeti našim gledaocima. Tokom prve godine, jedan od novinara je radio je u Srbiji. Zašto ne bismo predstavili zemlje koje ovdje ne poznajemo tako dobro!

Naravno, nogomet je primarna stvar o kojima će novinari izvještavati, no takođe će se truditi da pokriju i ostale sportske priče. Pored toga, podstičemo ih da budu kreativni i da istražuju i izvještavaju o ostalim aspektima života u tim zemljama.

Šta očekujete od ovogodišnjeg izdanja PASSAPORTE-a?

Kao koordinator projekta očekujem da će pronaći dobre priče o sportu u Hrvatskoj i ostalim zemljama. Međutim s druge strane, nadam se da će biti kreativni i da će uraditi dobre portrete zemalja u kojima će boraviti. Nadam se da će, nakon osam mjeseci rada u jednoj od navedenih zemalja, učesnici projekta postati bolji novinari.


O učešću nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na prvenstvu, Franca ističe: "Iz perspektive novinara, učešće BiH je odlična prilika za nas, zanimljivi likovi, dobre prilike za intervjue. No kao stanovnik Brazila, nažalost moram da kažem da na reprezentaciju BiH gledamo kao na nekog ko neće mnogo napredovati u tamičenju. Glavni razlog za takvo mišljenje jeste činjenica da mnogi od nas ne znaju šta se dešava u udaljenim zemljama a i to što sami sebe smatramo "suncem" nogometa."

 

Mladi brazilski novinar, Filipe Cury, jedan od učesnika ovogodišnjeg izdanja PASSAPORTE-a. Od februara živi u Hrvatskoj, gdje radi na sportskim prilozima za svoju matičnu kuću. Filipe planira da radi sportske priče i u Bosni i Hercegovini.

Tokom trajanja PASSAPORTE projekta, vi ćete raditi u Hrvatskoj. Kakva su vaša očekivanja?

Hrvatska je relativno mlada zemlja, ali već ima značajnu ulogu u historiji Svjetskog prvenstva. Obzirom da kao novinar u Brazilu radim za najveći sportski kanal u zemlji, mogu tvrditi da nogomet ima moje primarno interesovanje, no ne želim se ograničiti samo na sport i nogomet. Ideja jeste da tražimo priče koje će prikazati različite aspekte zemlje, od politike i ekonomije pa do tradicije. Mogu reći da su mi očekivanja prilično visoka ne samo po pitanju života i rada u Hrvatskoj, nego cijelog regiona. Ne trebamo zaboraviti da su dvije zemlje sa Balkana kvalifikovane na ovogodišnje prvenstvo.

Da li imate u planu raditi priče o sportu u Bosni i Hercegovini?

Definitivno ću ići u Bosnu i Hercegovinu. Prije svega, BiH predstavlja veoma plodno tlo za kvalitetne sportske priče, imajući na umu da je ovo prvo Svjetsko prvenstvo na kojem učestvuje. Već sam uspostavio kontakte sa kolegama u BiH, koji mi pomažu da pronađem zanimljive priče. 

Priča o fudbalskom klubu Guber iz Srebrenice je nešto čemu želim posvetiti posebnu pažnju. Priča o ovom klubu je izvrstan primjer snage koju sport nosi, zajedništvu ljudi različitih političkih i kulturoloških orijentacija koji su ne tako davno bili u konfliktu.

Ovakav način rada predstavlja veliki izazov za novinare. Radit ćete sami, pokrivati priče u stranoj zemlji. Da li imate profesionalne nedoumice o poslu koji vas čeka u narednih osam mjeseci?

Kada su u pitanju sigurnost i jezik, ne mogu reći da sam zabrinut.Već sam krenuo na časove bosanskog jezika i moj učitelj Miljenko Zurovac mi pomaže da pored učenja jezika, bolje razumijem i kompletnu situaciju na Balkanu.

Istina, biti sam svoj tim jeste veliki izazov, no to je upravo ono što želim. Na SPOTV-u smo imali mnogo vremena da vježbamo i da se pripremimo za pokrivanje ovako velikog događaja kao što je Svjetsko nogometno prvenstvo. Ovaj poduhvat će, sigurno, biti  značajno iskustvo za mene, kako profesionalno, tako i privatno.