Pet alata za sigurnost novinara na internetu

5 alata za sigurnost novinara na internetu

Pet alata za sigurnost novinara na internetu

Zagovornici prava na privatnost na internetu često ističu da je enkripcija najbolji način za borbu protiv masovnog nadzora od strane vlada. Mnoge medijske organizacije i novinari koji se bave istraživanjem korupcije ili kršenja ljudskih prava, koriste alate za enkripciju kako bi prevladali sigurnosne prijetnje. Međutim, internet okruženje je izgrađeno na način da je korištenje dodatnih funkcija za pohranu informacija koje nisu ugrađene u primarne alate za enkripciju postalo neminovno. U nastavku vam donosimo listu od pet alata za sigurnost novinara na internetu koju je sastavio web portal Međunarodnog centra za novinare (IJNet).

Foto: Flickr

Onion Share

Onion Share je alat otvorenog koda koji omogućava da anonimno i sigurno podijelite datoteku bilo koje veličine. Umjesto čuvanja informacija od povjerljivih izvora na nosivim diskovima ili mobilnim uređajima, novinari putem ove platforme, kojoj se ne može ući u trag, mogu lako pohraniti i podijeliti sadržaje sa svojim kolegama i suradnicima. 

Prilikom slanja i primanja datoteka, alat kreira link sa lozinkom koji se potom šalje putem enkriptiranih poruka. Kada korisnik preuzme sadržaj sa platforme, isti se trajno briše sa servera i nije više dostupan za preuzimanje. Onion Share može biti izrazito koristan alat za novinare koji komuniciraju sa zviždačima. Dostupan je za Linux, Mac OS X i Windows operativne sisteme.

Tor Messenger

TOR Messenger je višeplatformski alat koji omogućava anonimnu komunikaciju putem društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka. Tor Messenger podržava sljedeće servise: Jabber (XMPP), IRC, Google Talk, Facebook Chat, Twitter i Yahoo. Ipak, preporuka je da se ovaj alat koristi sa servisom Jabber, čiji su serveri decentralizirani i u vlasništvu neprofitnih organizacija koje zagovaraju zaštitu prava na privatnost. Alat je dostupan za operativne sisteme Linux, Mac OS X i Windows.

OpenArchive

Brojni aktivisti koji se bave građanskim novinarstvom, nakon fotografiranja ili snimanja određenih događaja na kojima se desila prekomjerna upotreba sile od strane policije ili povreda ljudskih prava, nastoje da te sadržaje što prije objave na društvenim mrežama. Iako su društvene mreže pogodne za distribuiranje, one ne omogućavaju dovoljnu zaštitu privatnosti i arhivsku pohranu sadržaja. Često je slučaj da materijali objavljeni na društvenim mrežama koji potiču slobodu izražavanja, postaju predmet cenzure od strane vlada i mogu dovesti do narušavanja privatnosti korisnika društvenih mreža.

OpenArchive je mobilna aplikacija koja omogućava anonimno postavljanje osjetljivog multimedijalnog sadržaja bez straha da se tom sadržaju može ući u trag. Kada je sadržaj postavljen, automatski postaje zaštićen Creative Commons (CC) licencom i dostupan je javnosti na duži period. Aplikacija se trenutno nalazi u beta fazi i dostupna za mobilne uređaje sa Android operativnim sistemom. Vodič za preuzimanje aplikacije dostupan je ovdje.

Keybase

Keybase je otvoreni direktorij javnih ključeva koji se mogu verificirati putem računa na društvenim mrežama. Primjerice, ukoliko od izvora primite enkriptiranu poruku putem e-maila i želite da verificirate da li je ta osoba pouzdan izvor, Keybase direktorij vam može pomoći da otkrijete tko posjeduje ključ na osnovu profila koji pošiljalac poruke posjeduje na društvenim mrežama Twitter, Reddit ili Github.

Signal

Aplikacija Signal vam omogućava da realizirate enkriptirane pozive i tekstualnu razmjenu poruka sa svojim pretplatničkim brojem i kontaktima iz imenika koji su instalirali ovu aplikaciju. Korištenje pomenutih usluga je potpuno besplatno, a serveri ne skladište informacije o korisnicima. Također, aplikacija koristi naprednu end-to-end enkripciju koja garantuje privatnost za svaku konverzaciju koju ste realizirali. Aplikacija je dostupna za pametne telefone koji koriste Android i iOS operativne sisteme.

Tekst "Five tools for journalists’ online safety" (Jenny Manrique) izvorno je objavljen na portalu IJNet.org. Kompletan članak možete pročitati ovdje.