Poziv za projekte: Podrška organizacijama civilnog društva u razvoju medijske i informacijske pismenosti i medijskog aktivizma

Poziv za podnošenje prijedloga projekata: Podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva za promoviranje medijskog aktivizma i suzbijanje dezinformacija i polarizacije
19/02/2024

Poziv za projekte: Podrška organizacijama civilnog društva u razvoju medijske i informacijske pismenosti i medijskog aktivizma

Bosnia and Herzegovina
Fondacija za razvoj medija i civilnog društva “Mediacentar” traži prijedloge projekata koji imaju za cilj podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) u urbanim i ruralnim sredinama za promoviranje medijskog aktivizma i suzbijanje dezinformacija i polarizacije.
 
Ovaj poziv za podnošenje prijedloga projekata dio je regionalnog projekta “Naši mediji”, podržanog od strane Evropske unije koji se implementira u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.
 
Poziv je otvoren za OCD u Bosni i Hercegovini koje prvenstveno djeluju u oblasti medija, slobode izražavanja ili digitalnih tehnologija, kao i obrazovanja, ljudskih prava ili rodne ravnopravnosti. 
 
Poziv je otvoren kako za organizacije samostalno, tako i za partnerstva formirana između razvijenih organizacija civilnog društva sa sjedištem u urbanim sredinama (veći centri i glavni gradovi) i lokalnih organizacija koje djeluju u manjim zajednicama i ruralnim područjima. Prednost će biti data partnerstvima.  
 
Ukupan budžet ovog poziva za podnošenje prijedloga projekata je 46.500 EUR.
 
Vrijednost svakog predloženog projekta mora biti između 7.000 i 15.500 EUR. 
 
Trajanje predloženog projekta mora biti između 9 i 18 mjeseci
 
Međudržavna partnerstva nisu predmet ovog poziva.
 
Organizacija se može prijaviti kao glavni podnosilac/aplikant samo u jednom projektu, a može biti partner/koaplikant u drugim projektima ovog poziva.
 
Rok za podnošenje prijava je 19.2.2024. 
 
Pitanja u vezi s pozivom za podnošenje prijedloga projekata možete poslati na ourmedia@media.ba najkasnije 5 dana prije isteka roka za podnošenje prijava.
 
Informativna sesija će se održati online, 26.1.2024. u 14:00h. Registracija za informativnu sesiju otvorena je ovdje.
 
Detaljne smjernice za aplikante su dostupne ovdje.
 
Aplikacioni formulari:
4. Ovlaštenje koaplikanta (Ako je primjenjivo)
 
Obratite pažnju na kontrolnu listu u obrascu Opis projekta za ostale potrebne dokazne dokumente koje podnosilac prijave i svaki koaplikant treba dostaviti.  
 
Informativno:
 
Pitanja i odgovori u vezi sa ovim pozivom bit će redovno objavljivani na ovom mjestu
 
Prezentaciju sa info sesije možete preuzeti ovdje.