UNICEF dodijelio novinarske nagrade za doprinos zaštiti i promociji prava djeteta

UNICEF dodijelio novinarske nagrade za doprinos zaštiti i promociji prava djeteta

UNICEF dodijelio novinarske nagrade za doprinos zaštiti i promociji prava djeteta

UNICEF je i ove godine dodijelio priznanja za najbolje novinarske radove u okviru konkursa za Novinarski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta u BiH.
 
Foto: Za svako dijete
 
Dodjelom nagrada, zahvalnica i priznanja za novinarski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH, UNICEF je obilježio 70 godina djelovanja na području prava djeteta. 
 
Posebno priznanje za životni doprinos promociji prava djeteta uručeno je Snježani Galić, dugogodišnjoj urednici dječijeg programa BH radija.
 
Ostali dobitnici i dobitnice su Semir Mujkić i Haris Čalkić za najbolji tekst objavljen u štampanim medijima, Koraljka Kurcenberger za najbolji radio prilog, Dženana Karabegović i Mirna Sadiković za najbolji televijski prilog i Amer Tikveša za najbolji internet tekst.
 
"UNICEF je već 70 godina u potpunosti posvećen ovom zadatku. Među našim najvažnijim ulogama je to da budemo 'glas za djecu' i 'glas djece' te zbog toga istinski cijenimo podršku naših partnera iz medijskih kuća", istaknula je predstavnica UNICEF-a za BiH Geeta Narayan.
 
Ove godine je dodijeljena i posebna zahvalnica za doprinos zaštiti i promociji prava djeteta u okviru programa "Pravda za svako dijete" za priču koju je Jelena Denda Borjan napisala za portal Moja Hercegovina. 
 
Zahvalnice za doprinos promocija zaštite i prava djeteta uručene su ekipi RTV USK, ekipi Političkog magazina BHT1, ekipi emisije Roditeljski sastanak i Milkici Milojević, novinarki i aktivistici.
 
Najavljena je finalna faza izrade "Smjernica za zaštitu najboljeg interesa djeteta u medijima", projekta koji je ujedinio 21 koautora u zajedničkoj misiji kreiranja smjernica za kreatore medijskih sadržaja. Koautori smjernica su univerzitetski profesori, novinari, zagovarači prava djeteta i aktivisti koji, svako iz svog domena znanja i prakse žele da doprinesu stvaranju bolje uređenog medijskog prostora i poštovanju dječijih prava.
 
UNICEF je nastao 11. 12. 1946. odlukom Generalne skupštine UN-a i ove godine se navršava 70 godina djelovanja i pružanja životno važne pomoći i dugoročne podrške djeci u najkritičnijim područjima pogođenim konfliktima, krizama i siromaštvom.
 
U Bosni i Hercegovini cilj programa za period 2015 - 2019. je pružiti podršku državi za ubrzanje univerzalne realizacije prava djeteta, s posebnim fokusom na najugroženiju i isključenu djecu i porodice - djecu s poteškoćama, djecu manjina, posebno Roma, i djecu u osiromašenim zajednicama.