Uhapšen novinar u Tunisu nakon kritike na račun ministrice

Uhapšen novinar u Tunisu nakon kritike na račun ministrice

Uhapšen novinar u Tunisu nakon kritike na račun ministrice

Upućen poziv predsjedniku Tunisa da se zaustavi krivično gonjenje novinara.

foto: Screenshot / YouTube / IFM / CPJ

Novinar iz Tunisa Zied El Heni uhapšen je i pritvoren 28. decembra, javili su Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Komitet za zaštitu novinara (CPJ), pozivajući vlasti zemlje da ga oslobode.

El Heni je, kako piše CPJ, istaknuti kolumnista i politički komentator na nezavisnoj radio stanici IFM. Uhapšen je, dodaje se u saopštenju CPJ, nakon što je kritikovao nastup ministrice trgovine Kalthoum Ben Rejeb.

Prvostepeni sud ga je optužio za “vrijeđanje drugih na društvenim mrežama”, te je naredio da ga zatvore u zatvoru u gradu Mornaguia.

“Hapšenje nezavisnog novinara Zieda El-Henija zbog komentarisanja na radiju jednostavno je okrutno i pokazuje da vlada predsjednika Kaisa Saidea ne poštuje slobodu medija”, rekao je koordinator CPJ za Bliski istok i Sjevernu Afriku Sherif Mansour. “Tuniske vlasti moraju odmah i bezuslovno pustiti El Henija, odbaciti sve optužbe protiv njega i omogućiti novinarima da slobodno rade bez straha od zatvora”, dodao je.

Sljedeće ročište je zakazano za 10. januar i ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi se suočiti sa kaznom do deset godina zatvora, piše CPJ.

El Heni je bio uhapšen i 20. juna zbog navodnog vrijeđanja predsjednika na istoj radio emisiji. Pušten je 22. juna a to suđenje je u toku.

IFJ i njihova podružnica Nacionalna unija tuniskih novinara (SNJT) poslali su otvoreno pismo predsjedniku Republike Tunis Kaisu Saideu u kome od njega traže da poštuje Ustav zemlje, zaštiti slobodu medija, te da osigura trenutno oslobađanje El Henija i drugih novinara koji se nalaze u zatvorima.

U otvorenom pismu naslova “Šef države mora koristiti svoje ovlasti da podržava Ustav i štiti slobodu medija” potpisnice izražavaju zabrinutost zbog čestog zatvaranja novinara.

“Imamo na umu da je ovo vrijeme kada Tunis slavi godišnjicu revolucije od 17. decembra 2010. do 14. januara 2011. godine, kada su Tunižani ustali protiv korupcije i tiranije”, piše u pismu.

Hapšenje novinara i njegovo zatvaranje do suđenja su, kako se dodaje, potkopali garancije koje pružaju tuniski ustav, zakoni i međunarodni sporazumi koje je zemlja potpisala u okviru zaštite novinara.

Podsjećaju da je u 2023. godini uhapšeno više od trideset novinara.

Navodi se i da slučaj Al Hanija jasno ukazuje na postojanje politika instrumentalizacije pravnih procedura i pravosudnog sistema za sistematsko zastrašivanje, maltretiranje i zatvaranje novinara.

“Ova situacija je proizvoljna, nezakonita i neustavna i postoji prijetnja da Tunis, arapski i međunarodni model zaštite slobode u praksi i zakonodavstvu, pretvori u jedan veliki zatvor za novinare”, piše između ostalog u pismu.

Izvor: CPJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.