U Arizoni privedena novinarka koja je izvještavala sa propalestinskih protesta

U Arizoni privedena novinarka koja je izvještavala sa propalestinskih protesta

U Arizoni privedena novinarka koja je izvještavala sa propalestinskih protesta

Iz CPJ-a su istakli da udaljavanje novinara sa terena uskraćuje prikupljanje informacija od javnog interesa.

Foto: Screenshot/U.S.Tracker

Novinarka javnog radija KJZZ iz Phoenixa Alisa Reznick bila je privedena krajem prošle sedmice u gradu Tucsonu, u američkoj državi Arizoni, nakon izvještavanja sa propalestinskih protesta, javlja VOA.

Reznick se u trenutku privođenja, kako piše VOA, predstavila kao novinarka i imala je novinarsku iskaznicu oko vrata.  To se vidi i na fotografijama i video zapisima koje je na X-u prenio U.S. Press Freedom Tracker, koji evidentira slučajeve kršenja slobode medija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Protesti su održani ispred UA Tech Parka u kojem se nalazi sjediše Raytheona, proizvođača oružja koje se isporučuje u Izrael, a koji je trenutno u ratu s Hamasom. Protestanti iz Tucsonske koalicije za Palestinu su, kako piše KJZZ radio, blokirali cestu koja ulazi u UA Tech Park u znak podrške narodu Palestine.

Novinarka Reznick je bila među 26 osoba koji su tog dana privedeni pod optužbama za neovlašteni upad, a priveo ju je zamjenik šerifa distrikta Pima.

Zamjenik šerifa je prilikom privođenja novinarke dopustio novinaru Unicorn Riota koji je bio u blizini da uzme njenu opremu, rekavši da je ne želi oštetiti.

U.S. Press Freedom Tracker piše da su iz policije rekli da je novinarka uhapšena kao i ostali demonstranti koji nisu željeli otići sa privatnog posjeda iako je to od njih zatraženo.

Michel Marizco, urednik KJZZ Fronteras Deska, rekao je da će od šerifovog odjela nastaviti tražiti pojašnjenje o okolnostima privođenja novinarke, piše VOA.

Novinarka Reznick je istog dana puštena na slobodu nakon nekoliko sati zadržavanja. Programska koordinatorica Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) za SAD i Kanadu Katherine Jacobsen je u izjavi koju prenosi VOA rekla da su iz ove organizacije duboko zabrinuti zbog privođenja novinarke koja je samo radila svoj posao na protestima. Dodala je da bi policija trebala provesti internu istragu zbog toga što je spriječila novinarku Reznick da radi svoj posao.

Iz ove organizacije su istakli da je veoma važno da novinarima bude omogućeno da ostanu na mjestu održavanja protesta kako bi ispratili sva dešavanja i reakcije tokom protesta, te da hapšenja ili udaljavanje novinara sa terena uskraćuju prikupljanje i dijeljenje informacija od javnog interesa.

U.S Press Freedom Tracker je 11. novembra ove godine evidentirao sličan slučaj kada je priveden freelance novinar Ashoka Jegroo dok je izvještavao sa propalestinskog protesta u New Yorku.

On je optužen za nedolično ponašanje, a optužnica je 29. novembra odbačena zbog nepravilnosti.

Izvor: VOA, KJZZ, U.S. Press Freedom Tracker

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.