Talibani su prošle sedmice nasilno zatvorili privatnu radio stanicu

Talibani su prošle sedmice nasilno zatvorili privatnu radio stanicu

Talibani su prošle sedmice nasilno zatvorili privatnu radio stanicu

Međunarodna federacija novinara i Međunarodni institut za medije osuđuju posljednji potez talibana.

foto: Google Maps

Talibani su prošle sedmice nasilno zatvorili privatnu radio stanicu u afganistanskoj istočnoj provinciji Nangarhar nakon što se u njenim prostorijama održao novinarski trening na kojem su bili prisutni i muškarci i žene zajedno, javljaju međunarodne medijske organizacije pozivajući talibane da prestanu sa praksama rodnog uznemiravanja i cenzurom medija u Afganistanu.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) javlja da je u popodnevnim satima 31. jula oko 15 talibana ušlo u prostorije privatnog emitera Radija Hamisha Bahar u Dželalabadu, kako bi, navodno, prekinuli novinarski trening kojem su prisustvovali i muškarci i žene. Prema riječima zaposlenih, dodaje IFJ, talibani su omalovažavali polaznike treninga i zaposlene, prije nego što su nasilno izveli prisutne iz zgrade.

Sljedećeg dana su talibani naredili zatvaranje te medijske kuće, optužujući je za kršenje uspostavljenih protokola i zabrana. Stanica je, piše IFJ, bila dom za još dva radio emitera - Radio Nan i Radio Jawanan koji su takođe dobili zabranu.

Međunarodni institut za medije (IPI) navodi da je medijska kuća zatvorena zbog kršenja o zabrani visokog obrazovanja za žene koja je uspostavljena u decembru 2022.

Zagovornici slobode medija i novinarska udruženja osudili su miješanje talibana u trening i zatvaranje Radija Hamisha Bahar. Lokalni predstavnici i predstavnici države Nangarhar nisu komentarisali zatvaranje, piše IFJ.

IFJ dodaje da je njihov Izvještaj o slobodi medija u Južnoj Aziji za period 2022-2023. zabilježio širok spektar rodnog uznemiravanja koje su uveli talibani od njihovog dolaska na vlast u augustu 2021. Period nakon toga je, navodi se, obilježen restriktivnim zakonodavstvom, koji utiče i na javni život i obrazovanje žena u Afganistanu. Istraživanje iz 2022. pokazalo je da je više od 80 posto žena koje rade u medijskom radijskom sektoru izgubilo posao, a više od polovine afganistanskih provincija nema žena koje rade u medijima.

“Ovo je jasan primjer sistematskog napada talibana na žene u afganistanskim medijima”, ističu iz IFJ-a oštro osuđujući, kako su naveli, postupke odgovornih članova talibana, te pozivaju državna tijela Nangarhara da djeluju kako bi intervenisali i dozvolili nastavak emitovanja.

Hamisha Bahar, nezavisna radio stanica, osnovana je 2011. godine, organizovala je mnogo programa obuke, a na njenoj web stranici, piše IPI, navodi se da su obučili više od 600 studenata.

IPI dodaje da je ova kuća i ranije bila na meti talibana, kao i da su Atala Khana Stanekzaija, šefa Hamisha Bahara, talibani uhapsili u martu 2022.

“Zatvaranje Hamisha Bahar radija zbog uključivanja žena u program obuke novinara je užasno i predstavlja eklatantno kršenje ljudskih prava”, rekla je direktorica zastupanja IPI-ja Amy Brouillette.

Ona kaže da je posljednji napad na medije još jedan primjer netrpeljivosti talibanskog režima prema slobodi medija i njihovog pokušaja da izbrišu žene iz javnog života.

Afganistanski novinarski centar (AFJC) je, piše IPI, između maja 2022. i maja 2023. prijavio 213 kršenja slobode medija, što je povećanje od 64 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: IFJ, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.