Afganistan: Talibani zabranili radio programe RSE i VOA

Afganistan: Talibani zabranili radio programe RSE i VOA

Afganistan: Talibani zabranili radio programe RSE i VOA

Talibani tvrde da su ova dva medija prekršila zakone o medijima u Afganistanu.
 
foto: Keagan Henman on Unsplash
 
Talibani su zabranili dvije radio stanice koje finansiraju Sjedinjene Američke Države (SAD), Glas Amerike (VOA) i Radio Slobodna Evropa (RSE), u trinaest afganistanskih provincija, tvrdeći da su ovi mediji prekršili zakone o medijima u Afganistanu i da su pokazali pristrasnost, javlja Međunarodna federacija novinara (IFJ).
 
Talibansko ministarstvo informisanja i kulture izdalo je zabranu emitovanja 30. septembra, a od 1. decembra VOA i Radio Azadi, koji je dio RSE u Afganistanu, se ne emituju u toj zemlji.
 
Talibani su tvrdili da je odluka donesena nakon pritužbi na sadržaj emitera, ali nisu naveli detalje. Prema tekstu koji je objavio VOA, a prenosi IFJ, talibanski ministar vanjskih poslova Abdul Qahar Balkhi je naveo da Radio Azadi i VOA nisu poštovali afganistanske zakone o medijima.
 
Komitet za zaštitu novinara (CPJ) takođe je izvijestio o zabrani. Prenose saopštenje RSE u kome je navedeno da će ovaj medij nastaviti sa radom van zemlje i da će proširiti mogućnosti da dopru do svoje publike putem drugih platformi. CPJ dodaje da su kontaktirali glasnogovornika talibana Zabihullaha Mujahida za komentar, ali da nisu dobili odgovor.
 
Međunarodna federacija novinara (IFJ) piše da je VOA počela da emituje program u Afganistanu u oktobru 1980. godine, dok je Radio Azadi pokrenut 2002. Azadi je, prema pisanju CPJ, među najpopularnijim medijima u Afganistanu, te da je pokrivao pitanja koja se tiču javnog zdravlja, ali i školskih časova za djevojčice, emitujući na paštu i dari jeziku.
 
IFJ navodi kako se strani i lokalni mediji suočavaju sa sve većim pritiskom i ekonomskim teškoćama od kako su talibani preuzeli Afganistan u augustu 2021. Podsjećaju da se izdanja BBC-a na paštu, perzijskom i uzbečkom jeziku ne emituju od 27. marta 2022. Takođe, i polusatno informativno izdanje Glasa Amerike na dari i paštu jeziku zabranjeno je istog dana, dok je njemačka televizija Deutsche Welle imala svoju političku emisiju koja je zabranjena od 29. marta.
 
Iz Afganistanskog nezavisnog sindikata novinara (AIJU), podružnice IFJ-a, kažu da je zabrana emitovanja za VOA i RSE napad na slobodu medija i slobodu izražavanja te, zajedno sa IFJ, pozivaju talibansko Ministarstvo informisanja i kulture da ukinu ovu odluku.
 
Izvor: IFJ, CPJ
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.