SafeJournalists: Neprihvatljiv nacrt novog Zakona o medijima u Republici Hrvatskoj

SafeJournalists: Neprihvatljiv nacrt novog Zakona o medijima u Republici Hrvatskoj

SafeJournalists: Neprihvatljiv nacrt novog Zakona o medijima u Republici Hrvatskoj

Usvajanje ovog propisa značajno bi unazadilo medijske slobode, kao i položaj novinara i novinarstva u Hrvatskoj.

foto: Nikola Šolić/HND Twitter

Mreža SafeJournalists pozvala je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske da ne puštaju u javnu raspravu nacrt novog Zakona o medijima u toj zemlji jer je, kako su naveli, u direktnoj suprostnosti sa standardima za slobodu izražavanja Vijeća Evrope.

Hrvatsko Ministarstvo kulture i medija je predstavnicima radne grupe za izradu novog Zakona o medijima dostavilo 5. jula radnu verziju pomenutog zakona, koja je za Hrvatsko novinarsko društvo (HND) potpuno neprihvatljiva jer bi ustvajanje takvog zakona unazadilo medijske slobode, kao i položaj novinara i medijskih radnika u Hrvatskoj.

Iz ovog udruženja su, prije 18 mjeseci, na poziv Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, uputili prijedloge na aktuelni Zakon o medijima. SafeJournalists piše da je to ministarstvo sada ponudilo dokument o kojem prethodno nije bilo riječi na sastanku radne grupe, niti bilo kakvih konsultacija, te usaglašavanja ovog krovnog medijskog zakona.

Iz HND-a su ministrici kulture i medija, 19. jula uputili pismo sa komentarima na taj dokument, a predstavnici ovog udruženja su uoči početka vanredne sjednice Hrvatskog sabora 21. jula, zastupnicima podijelili i primjedbe na radnu verziju budućeg Zakona o medijima.

Iz ovog udruženja ističu da je riječ o nezapamćenom državnom uplitanju u novinarske slobode, narušavanju podjela između izdavača, urednika i novinara, te državnog uplitanja u novinarsku samoregulaciju. Osim toga, iz HND-a su najavili ostanak u radnoj grupi Ministarstva kulture i medija gdje će zastupati interese novinarske profesije i nastaviti borbu za izradu kvalitetnog Zakona o medijima.

Mreža SafeJournalists napominje da ovakav Nacrt zakona podriva i vrijednostima Evropske unije kojima bi Hrvatska kao članica trebalo da bude posvećena. Osim toga, pozvali su Ministarstvo kulture i medija da još jednom razmotri komentare i primedbe HND-a kao i drugih relevantnih aktera i izađe na javnu raspravu sa dokumentom koji je usaglašen sa principima i standardima organizacija čiji je Hrvatska član.

Ključni dijelovi radnog dokumenta koje zabrinjavaju HND i SafeJournalists mrežu su tendencija legalizacije cenzure kroz odredbu koja izdavaču daje pravo da svojevoljno i bez ikakvog obrazloženja ne objavi novinarski prilog, obaveze novinara da uredniku otkrije svoj izvor informacije, a problematičan je i predloženi sastav Vijeća medijskih stručnjaka sa brojnim ovlašćenjima.

Osim toga, kako navodi SafeJournalists, problematičan je i pokušaj države da se uplete u medijsku samoregulaciju kroz nametanje Vijeća medijskih stručnjaka koje bi trebalo da donosi i redakcijske statute u medijima gdje urednici ne uspijevaju da se dogovore sa novinarima oko statuta, kao i izbjegavanje definicije i sankcionisanja prikrivenog oglašavanja, te odustajanje od podsticanja medijskog pluralizma i raznovrsnosti medija ukidanjem odredbe o državnom finansiranju pokretanja novih malih i lokalnih medija. Nadalje je, kako navode, problematična i nejasna odredba da „nije dopušteno u medijima umanjivati povjerenje javnosti u ulogu sudova u demokratskom društvu“, kao i uvođenje dodatne državne kontrole nad strukovnim udrugama od kojih se traži dostavljanje popisa članstva, te plan rada za naredne dvije godine.

Iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske tvrde da nije riječ o nacrtu novog Zakona o medijima, već da sporni dokument predstavlja radni tekst kao polazište za raspravu unutar Radne skupine za izradu Zakona o medijima.

Iz Mreže SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najavili su da će o ovom slučaju obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Izvor: SafeJournalists, HND

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.