Razglednice podrške bjeloruskoj novinarki Maryni Zolatava

Bjeloruskim ambasadama dostavljene razglednice za zatvorenu novinarku

Razglednice podrške bjeloruskoj novinarki Maryni Zolatava

Bjeloruska novinarka i urednica treći rođendan provodi u zatvoru.
 
foto: Maryna Zolatava / Facebook

 

Reporteri bez granica (RSF) isporučili su 6. novembra bjeloruskim ambasadama u sedam gradova širom svijeta stotine razglednica, pisama i online poruka podrške bjeloruskoj novinarki Maryni Zolatava, koja se nalazi u zatvoru.

RSF je, kako se navodi u saopštenju organizacije, zajedno sa novinarkinom porodicom, poslala jasan signal bjeloruskim vlastima da međunarodna zajednica prati slučaj Zolatave i zahtijeva oslobađanje svih 36 zatvorenih medijskih radnika u Bjelorusiji.

Akcija nazvana “Razglednice za Marynu” poslate su povodom obilježavanja novinarkinog 46. rođendana.

Ovo je treći rođendan koji je Zolatava provela u zatvoru, gdje služi 12-godišnju kaznu zbog optužbi za ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Zolatava, glavna urednica TUT.BY, koji prije nego što je zatvoren je bio najpopularniji nezavisni portal u Bjelorusiji, postala je, navodi RSF, simbol teškog stanja slobode medija u Bjelorusiji.

Predstavnici RSF-a u Parizu, Londonu, Berlinu, Bernu, Štokholmu, Beču i Washingtonu prenijeli su stotine poruka podrške novinarki kroz bjeloruske ambasade u njihovoj zemlji. U Parizu, generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire rekao je novinarima okupljenim ispred bjeloruske ambasade da “diktator Aleksandar Lukašenko želi da iskoristi vijesti u svijetu da natjera ljude da zaborave represiju i teror u njegovoj zemlji”.

“Došli smo ovdje jutros da kažemo ne propagandi njegovog režima i da pokažemo da se nastavljamo boriti za novinare u pritvoru u Bjelorusiji i da skrenemo pažnju medija na ovu situaciju. Maryna Zolatava je samo novinarka, najpoznatija u zemlji, urednica koja je vodila najveći nezavisni portal i zato je režim tako žestoko nasrnuo na nju”, naveo je Deloire.

Suprug Maryne Zolatava, Vasily Kishkurno, koji se pridružio akciji u Parizu zajedno sa njihovo dvoje maloljetne djece, objasnio je koliko ova podrška znači njihovoj porodici i pozvao na dalju solidarnost sa Marynom i svim ostalim zatvorenim bjeloruskim novinarima koji su na meti zato što, kako je naveo, nisu šutili poslije izbora 2020.

“Ova podrška im je potrebna, a osjećaju je i u zatvoru, jer ljudska toplina nadilazi sve zidove, pa čak i granice. Znam da će jednog dana sunce izaći u Bjelorusiji”, rekao je on.

“Pošto nemilosrdni udar Lukašenkovog režima na nezavisne medije ne pokazuje znakove zaustavljanja, međunarodna mobilizacija u vidu podrške hrabrim bjeloruskim novinarima poput Maryne Zolatava važnija je nego ikad.  Globalna solidarnost jasno daje do znanja da svijet neće zaboraviti Zolatavu i njene kolege”, izjavila je Rebecca Vincent, direktorica za kampanje RSF-a.

Dodala je da je poziv organizacije da se oslobodi Zolatava i svi novinari pritvoreni u Bjelorusiji glasniji nego ikad i da neće stati dok ne budu oslobođeni.

Kancelarije RSF-a širom svijeta prikupljali su razglednice u protekla dva mjeseca u sklopu globalne kampanje #FreeZolatava.

RSF poručuje da nastavlja kampanju #FreeZolatava i za sve zatvorene novinare u Bjelorusiji.

Organizacija podsjeća da se na njihovom Svjetskom indeksu medijskih sloboda Bjelorusija nalazi na 157. mjestu od 180 zemalja za 2023.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.