Pretplatnici iz Rusije tuže Netflix zbog napuštanja tržišta

Pretplatnici iz Rusije tužili Netflix zbog napuštanja tržišta

Pretplatnici iz Rusije tuže Netflix zbog napuštanja tržišta

Netflix, koji ima oko milion pretplatnika u Rusiji, u martu je saopštio da obustavlja svoje usluge u Rusiji.
 
foto: Pixabay
 
Pretplatnici Netflixa iz Rusije pokrenuli su grupnu tužbu protiv tog streaming servisa zbog napuštanja ruskog tržišta i traže odštetu od 60 miliona rubalja (726.000 dolara).
 
“Advokatska firma koja zastupa interese korisnika Netflixa podnijela je grupnu tužbu protiv američkog servisa Netflix Okružnom sudu Khamovnichesky u Moskvi”, navodi se iz advokatske firme iz Moskve Chernyshov, Lukoyanov & Partners.
 
“Razlog za tužbu je kršenje prava ruskih korisnika zbog jednostranog odbijanja Netflixa da pruža usluge u Rusiji”, piše u saopštenju te firme, dok, kako navode Reuters i Guardian, iz Netflixa nije stigao odgovor na njihov upit da prokomentarišu ovu tužbu.
 
Netflix, koji ima oko milion pretplatnika u Rusiji, u martu je saopštio da obustavlja svoje usluge u Rusiji i da su privremeno zaustavljeni svi budući projekti i akvizicije u toj zemlji zbog toga što su, kako su naveli, “procijenili uticaj invazije Moskve na Ukrajinu”. Zaustavili su i kupovinu svih TV emisija i filmova ruske proizvodnje.
 
Brojne strane kompanije najavile su privremeno zatvaranje prodavnica i fabrika u Rusiji ili rekle da zauvijek odlaze iz te zemlje otkako je Moskva 24. februara započela invaziju na Ukrajinu.
 
Inače, ovaj streaming servis ima više od 220 miliona pretplatnika širom svijeta.
 
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.