Najveća imena medijske pismenosti u Sarajevu

Najveća imena medijske pismenosti u Sarajevu

Najveća imena medijske pismenosti u Sarajevu

Druga konferencija Media Meets Literacy u organizaciji Fondacije Evens, pod nazivom "Informisanje, dezinformacija, građanske kompetencije. Istraživanje izazova svijeta medija koji se brzo mijenja" otvorena je u Sarajevu. Suorganizatori konferencije koja je okupila više od 200 učesnika iz cijelog svijeta su Mediacentar Sarajevo, Fondacija Konrad Adenauer i Evropska Komisija.
 
U uvodnim riječima organizatora, Paolo Cesarini iz Evropske komisije istakao je kako medijska pismenost nikad nije bila važnija nego danas, s obzirom na to da su društveni mediji sada glavni izvor informacija za građane, dok je Monique Canto-Sperber iz Evens fondacije naglasila koliko je važno raditi na razvoju kritičkog razmišljanja građana. Christian Spahr iz Fondacije Konrad Adenauer izjavio je kako građani, pogotovo pri donošenju važnih političkih odluka za koga glasati, moraju biti dobro informisani te je stoga jako važno da mediji, obrazovne institucije i politička javnost zajednički rade na tome da se građanima pruže što kvalitetnije informacije.
 
Posebnu pažnju izazvalo je izlaganje Evgeniya Morozova, pisca i istraživača koji propituje povezanost tehnologije i demokratizacije i koji je govorio o fenomenu post-istine kao proizvodu kapitalizma internet platformi, zagovarajući odgovorno korištenje podataka u svrhu unapređenja komunikacija u društvu.

Program konferencije dostupan je na stranici Media Meets Literacy in Sarajevo