EBU: stanje javnih emitera u BiH se opasno pogoršava

EBU: stanje javnih emitera u BiH se opasno pogoršava

EBU: stanje javnih emitera u BiH se opasno pogoršava

Europska unija javnih emitera (EBU) je u četvrtak, 18.2.2010. uputila upozorenje javnom servisu BHRT zbog neplaćanja dugova i kašnjenja sa procesom digitalizacije.

Bosna i Hercegovina bi zbog kašnjenja sa procesom digitalizacije mogla ostati odsječena od ostatka Europe, a neplaćanje dugova EBU bi moglo dovesti do uskraćivanja prenosa Evrovizije i Svjetskog kupa 2010, kaže se u pismu koje je na adresu državnog parlamenta, Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara uputila Ingrid Deltenre, generalna direktorica EBU-a.

"Zakon o medijima, usklađen sa europskim standardima, stupio je na snagu 8. januara 2006. godine. Nažalost, zakon nije proveden i još uvijek je opstruiran. To je vrlo štetno za javno emitiranje u vašoj zemlji, za interese vaših građana, te za ambicije Bosne i Hercegovine da se pridruži ostatku Evrope”, navodi se u pismu.

Deltenre je upozorila da se stanje javnih emitera "opasno pogoršava", te od vlasti BiH zatražila sprovođenje zakona o medijima i plaćanje dugova EBU.

Izvor: Media Network, Radio Sarajevo