Dijagnosticiran Trumanov sindrom

Dijagnosticiran Trumanov sindrom

Nazvan po filmu "Trumanov show", Trumanov sindrom se odnosi na uvjerenje da osoba živi u reality showu i da svaki njen pokret snimaju kamere.

Kako prenosi Telegraph, dokazi za postojanje novog paranoidnog sindroma vezanog za pop kulturu sve su brojniji. Joel i Ian Gold, istraživači koji su prije dvije godine prvi put iznijeli ideju o postojanju ovom sindroma, kažu da su od tada dobili opise brojnih slučajeva Trumanovog sindroma. Slučajevi uključuju čovjeka koji je od vlade SAD tražio da prekinu snimanje njegovog života, drugog koji je bio uvjeren da je sve oko njega lažno i namješteno kao dio tv emisije, te djevojku koja je pokušala samoubistvom pobjeći iz svog reality showa.

Istraživači smatraju da je pop kultura reality emisija i društvenih mreža na internetu pogodovala razvoju ovakvih iluzija kod ljudi koji su im i inače skloni. Liječenje sindroma se pokazalo izuzetno teško, budući da pacijenti ne vjeruju nikome i smatraju da su doktori i psihijatri zapravo glumci.

Film "Trumanov show" je snimljen 1998. godine. Glavnu ulogu u filmu je imao Jim Carrey, koji je portretirao čovjeka čiji se cijeli život, bez njegovog znanja, snima i emituje kao reality show, a sva njegova rodbina i prijatelji su zapravo glumci.

Izvor: Telegraph, CNN