Demokratija nije garancija slobode medija

Demokratija nije garancija slobode medija

Zaključak ovogodišnjeg izvještaja Reportera bez granica o medijskim slobodama u svijetu je da demokratsko uređenje nije dovoljno za zaštitu slobode medija.

Kako prenosi BBC News, ovogodišnji indeks medijskih sloboda organizacije Reporteri bez granica (RSF) navodi na zaključak da demokratsko uređenje nije garancija slobode medija, kao što se može vidjeti iz slabog kotiranja SAD-a  (36.) i Izraela (46.). Parlamentarne demokratije u kojima vlada mir uglavnom dobro kotiraju na listi, dok SAD i Izrael, uključene u ratne sukobe, narušavaju medijske slobode u ime sigurnosti.

Na vrhu liste nalazi se Island, a na samom dnu Sjeverna Koreja, Turkmenistan i Eritreja, zemlje koje je RSF nazvao "nepromenjivim paklom u kojem su populacije potpuno izolirane od svijeta i podvrgnute propagandi". Španija i Italija su se plasirale ispod nekih afričkih zemalja, zahvaljujući povećanom utjecaju politike i mafije na medije. Vrhom liste dominiraju europske zemlje poput Islanda, Luksemburga, Norveške, Finske i Estonije.

Bosna i Hercegovina je zauzela 36., Makedonija 42., Hrvatska 45., Crna Gora 53., a Srbija 64. mjesto.

Izvor: BBC News, Reporters Without Borders