CASE: U Evropi zabilježeno preko 820 slučajeva SLAPP tužbi

CASE: U Evropi zabilježeno preko 820 slučajeva SLAPP tužbi

CASE: U Evropi zabilježeno preko 820 slučajeva SLAPP tužbi

Prema podacima CASE koalicije za 2023., u BiH su zabilježena 43 slučaja SLAPP tužbi.

Foto: CASE

Koalicija protiv SLAPP tužbi u Evropi (CASE) objavila je novi izvještaj o broju SLAPP tužbi za 2023. godinu prema kojem je zabilježeno preko 820 slučajeva u 35 zemalja, od čega su 43 evidentirana u Bosni i Hercegovini (BiH).

Prema podacima CASE koalicije, u Evopi raste broj SLAPP tužbi, što pokazuje i podatak da je tokom 2022. godine zabilježeno 570 slučajeva (u 29 zemalja u Evropi), što je manje u odnosu na podatke iz izvještaja za 2023. godinu.

SLAPP tužbe, kako navode iz CASE koalicije, predstavljaju zabrinjavajuću prijetnju za demokratiju širom Evrope. Ovim tužbama, najčešće su izloženi novinari, aktivisti, medijske kuće, urednici i nevladine organizacije, a iz CASE koalicije napominju da su podnosioci SLAPP tužbi uglavnom oni na položajima moći, firme i političari. Većina tužbi se temelji na zakonima o kleveti ili sličnim odredbama o uvredi ili povredi časti, a procijenjena je i srednja vrijednost tražene odštete koja, prema izvještaju, iznosi 15.150 eura.

Izvještaj CASE koalicije obuhvata podatke o SLAPP tužbama u 35 evropskih zemalja, uključujući i “problematične zemlje” kao što su Gruzija i Grčka. Prema izvještaju CASE-a za 2023. značajan broj SLAPP tužbi evidentiran je u Poljskoj (128), zatim na Malti (88), u Francuskoj (76), Hrvatskoj (54), BiH (43), Sloveniji (42), Italiji (32), Irskoj (31), Velikoj Britaniji (29) i Srbiji (28).

Osim što bilježe porast broja SLAPP tužbi iz godine u godinu, izvještaji CASE koalicije pokazuju i kako moćnici i političari često koriste tužbe kako bi zastrašivali kritičare i novinare.

CASE koalicija je i ranije objavljivala kako je malteška novinarka Daphne Caruana Galizia bila najčešća meta ovih tužbi (48) prije nego što je ubijena 2017. godine. Iz CASE koalicije napominju da se ovakve tužbe najčešće podnose u slučajevima korupcije, problemima sa državnom upravom, biznisom ili životnom sredinom.

Koalicija evidentira samo slučajeve koje je moguće provjeriti, te bi stvaran broj SLAPP tužbi mogao biti i veći od zabilježenog.

Zbog činjenice da su mediji i novinari glavne mete SLAPP tužbi, iz CASE koalicije ukazuju na opasnost zbog sve veće prijetnje po slobodu medija i demokratiju širom Evrope. U izvještaju također ističu i da je neophodno hitno uvesti mjere zaštite od SLAPP tužbi, uključujući stvaranje snažnog zakonodavstva koje bi trebalo pružati zaštitu u slučajevima tih tužbi na državnom, ali i na međunarodnom nivou.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.