Novinarka Khadija Ismayilova osuđena na sedam i po godina zatvora

Novinarka Khadija Ismayilova osuđena na sedam i po godina zatvora

Novinarka Khadija Ismayilova osuđena na sedam i po godina zatvora

Sud u Azerbejdžanu osudio je istraživačku novinarku Khadiju Ismayilovu na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam i po godina, i pored prigovora mnogobrojnih međunarodnih organizacija da je riječ o politički motivisanom procesu. Ismayilova je osuđena zbog izbjegavanja poreza, ilegalnih poslovnih aktivnosti i zloupotrebe moći.

Ova istraživačka novinarka smatra da je proces protiv nje pokrenut kako bi bila zaustavljena u svom istraživanju koruptivnih radnji među najvišim vladinim zvaničnicima. U njenu odbranu stali su i mnogi borci za ljudska prava koji smatraju da je riječ o "suđenju koje nije proteklo u korektnim uslovima".

"Vlada je pojačala svoj brutalni pritisak na političke aktiviste, novinare, borce za ljudska prava – na svakoga ko ima hrabrosti da podigne svoj glas i bude kritički nastrojen", izjavio je nakon donošenja presude Denis Krivosheev, zamjenik direktora Amnesty Internationala za Evropu i Centralnu Aziju.

Khadija Ismayilova je višestruko nagrađivana istraživačka novinarka koju su vlasti Azerbejdžana uhapsile početkom decembra 2014. godine. Hapšenje je uslijedilo nakon njenih tekstova o kriminalu i korupciji prisutnim među vladajućim političarima u Azerbejdžanu.

Izvor: BBC, RFE/RL, The Guardian