Zbog paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću optuženima izrečene višegodišnje zatvorske kazne

Zbog paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću optuženima izrečene višegodišnje zatvorske kazne

Zbog paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću optuženima izrečene višegodišnje zatvorske kazne

Prvooptuženom u ovom slučaju Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsjedniku opštine Grocka izrečena je zatvorska kazna od četiri godine i tri mjeseca.

foto: screenshot/insajder

Zbog paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću Drugi osnovni sud u Beogradu je odlučio da bivši predsjednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i izvršilac zločina Aleksandar Marinković budu prvostepeno kažnjeni zatvorskom kaznom u trajanju od po četiri godine i tri mjeseca, dok je bivšem policajcu Vladimiru Mihailoviću izrečena zatvorska kazna od četiri godine, prenose srbijanski mediji.

Ova sudska odluka je donesena nakon dvije godine trajanja sudskog postupka koji je, kako piše Danas.rs, tada počeo aplauzima podrške Simonoviću, a danas okončan aplauzima novinara koji su pratili izricanje te presude.

Simonović je, kako se navodi, odlukom suda kažnjen zbog podstrekivanja na teško djelo protiv opšte sigurnosti, dok je bivši policajac Mihailović kažnjen zbog saučesništva u podstrektivanju, a Marinković zbog izvršenja zločina. Cenzolovka navodi da se Marinković trenutno nalazi u bjekstvu i da je za njim izdata potjernica.

Danas.rs piše da će presuda Igoru Novakoviću koji je optužen da je posredovao između Mihailovića i Marinkovića biti naknadno saopštena jer je sudski postupak koji se odnosi na njega razdvojen zbog toga što se njegov advokat nije pojavio na jednom od pretresa.

Tužilac u ovom postupku je, kako piše Cenzolovka, najavio da će se žaliti na visinu dosuđenih kazni jer je u svojoj optužnici za Simonovića tražio maksimalnu kaznu od osam godina zatvora, za Mihailovića pet, a za Marinkovića šest godina zatvora.

Sudija u ovom postupku Slavko Žugić je, kako se navodi, naglasio da presudu nije donio imajući u vidu da je Milan Jovanović novinar, već je na žrtvu gledao kao na građanina objašnjavajući da ovo krivično djelo ne pravi razliku u tome da li je neko novinar ili nije. 

Zadovoljan presudom poslije dvije godine mučnog suđenja prepunog opstrukcija i uvreda, Cenzolovka piše da je novinar Jovanović rekao da ova presuda predstavlja vjesnik slobode medija u Srbiji.

Izricanju presude, kako piše Danas.rs, prisustvovali su i predsjednici novinarskih  udruženja, kao i Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara. Matić je, kako se navodi, nakon čitanja presude istakao da je učinjeno najviše što je moguće u ovom trenutku i da je sudija koji je uspio da se izbori sa svim obstrukcijama u ovom procesu, heroj.

Danas.rs piše da se Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udružanja novinara Srbije nada da će u drugom stepenu sud izreći veće kazne, dok je predsjednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović istakao da ova presuda pokazuje da kada država hoće, ona može da zaštiti novinare.

Kuća novinara Žig infoa Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra 2018. godine, a kako piše Cenzolovka tada je na njegov automobil koji se nalazio u garaži bačen „Molotovljev koktel“ odakle se požar ubrzo proširio na cijelu kuću u kojoj su spavali novinar i njegova supruga.

Suđenje optuženima u ovom slučaju je, kako se navodi, počelo je 24. maja 2019. godine.

Izvor: Cenzolovka, Danas.rs

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.